Cinci autoturisme dispar în fiecare lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una din maşinile furate a fost găsită avariată şi fără benzină
Una din maşinile furate a fost găsită avariată şi fără benzină

Automobilele căutate sunt de la Dacia până la maşini de lux. Hoţii au pus ochii atât pe Dacii, cât şi pe maşini de lux. Potrivit statisticii întocmite de poliţişti, anul trecut au fost furate 62 de autoturisme.

Rezultă că, în fiecare lună, cel puţin cinci şoferi au rămas fără maşină. Îngrijorător este, mai susţin oamenii legii, că fenomenul este în creştere, în 2009 fiind furate cu  21 de autoturisme în plus faţă de 2008. De la începutul anului, au fost furate deja nouă maşini, dintre care trei pentru distracţie, iar celelalte nu au mai fost găsite.


Maşini furate pentru o zi


Hoţii nu au preferinţe faţă de o anumită marcă, ci fură orice maşină care are fie un sistem de securitate slab, fie sunt lăsate cu cheile în contact. „Infractorii nu caută un model anume. Au fost furate în egală măsură atât autoturisme scumpe, cât şi Dacia“, ne-a declarat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Suceava.


Totodată, conform oamenilor legii, nu toate furturile auto au fost făcute de către hoţi profesionişti. În multe cazuri este vorba de către tineri teribilişti care iau maşini doar pentru a se plimba şi distra cu acestea timp de o noapte. „În 24 dintre cazuri a fost vorba de furturi de folosinţă, autovehiculele fiind găsite abandonate pe diverse drumuri“, a mai precizat Gabriel Panţiru.
În cazul acesta este vorba de şoferi norocoşi care şi-au recuperat maşina, chiar dacă avea rezervorul gol sau caroseria boţită.

„Acum vreun an mi-au furat maşina din faţa blocului, s-au plimbat cu ea toată noaptea prin oraş, iar apoi au trântit-o într-un copac. Din fericire, am avut asigurare CASCO  şi am reparat-o din asigurări, dar poliţiştii nu au descoperit nici până azi cine mi-a furat-o. Atunci s-au scuzat că suprafaţa volanului este prea poroasă şi nu pot lua amprente“, ne-a declarat George Pătraşcu, administratorul unei firme sucevene.


Invitaţie pentru hoţi


Şoferii cei mai ghinionişti sunt cei ale căror maşini fie sunt dezasamblate şi vândute pe bucăţi, fie sunt comercializate ilegal în târguri auto din ţară sau de peste Prut. Anul trecut, în fiecare lună dispăreau fără urmă cel puţin trei autoturisme. „Ştiu că a existat o modă a furturilor auto. Sătămânal era câte unul care se plângea că a rămas fără maşină“, ne-a spus Dumitru Bălacea, pensionar.


În ceea ce priveşte furturile din autoturisme, numărul spargerilor pare constant în ultimii doi ani. În 2009 au fost reclamate la Poliţie 153 de furturi din maşini, la fel ca în 2008, dar oamenii legii presupun că numărul real de spargeri este mai mare. Mulţi suceveni preferă să-şi cumpere ştergătoarele sau casetofoanele furate, decât să aştepte să fie prinşi hoţii pentru recuperarea obiectelor dispărute.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite