Suceava: Chiriile s-au majorat înainte de începerea anului universitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Chiriile s-au majorat înainte de începerea anului universitar
Suceava: Chiriile s-au majorat înainte de începerea anului universitar

În căminele Universităţii „Ştefan cel Mare” se pot caza doar 1.000 de studenţi. Aproximativ 5.000 vor trebui să-şi închirieze o locuinţă.

Cu gândul că în curând vor sosi studenţii, sucevenii dispuşi să-şi închirieze locuinţele au mărit preţul chiriilor. Dacă în urmă cu câteva săptămâni o garsonieră mobilată putea fi închiriată şi cu 50 de euro, acum,  studenţii găsesc greu una  mai ieftină de 100 de euro. În cazul apartamentelor cu două sau trei camere preţurile cresc şi mai mult.

Astfel, un apartament cu două camere, nemobilat, situat în zona centrală, poate fi închiriat cu 200 de euro. Pentru cei care doresc însă să facă economii se găsesc şi apartamente mai ieftine, mobilate, în Burdujeni. „Cei care vor o locuinţă aproape de facultate trebuie să dea circa 200 de euro pe un apartament nemobilat. În schimb, cei care doresc un apartament mobilat şi ieftin, găsesc în Burdujeni, chiria fiind 150 de euro“, a declarat Floarea Hodorog, angajata unei agenţii imobiliare din Suceava.

Zeci de gazde în oraş

O alternativă tradiţională pentru studenţi o reprezintă cazarea la o gazdă. Pentru aproximativ 350 de lei pe lună tinerii se pot simţi ca la mama acasă, beneficiind de o cameră mobilată, accesul la bucătărie şi baie şi, opţional, de mâncare caldă. În funcţie de tratativele cu gazda, studenţii pot scăpa de plata la utilităţi, fapt ce nu se întâmplă în cazul apartamentelor închiriate. „Anul ăsta voi sta la aceeaşi gazdă ca şi anul trecut. Îi dau 350 de lei, plus plata la utilităţi, adică alţi 50 de lei, şi mă simt ca la mama acasă. Gazda îmi face mâncare, aşa că stau foarte bine”, a declarat Adrian Toma, student.

Puţine locuri de cazare

Studenţii care vor un loc în căminele care aparţin Universităţii „Ştefan cel Mare” au parte de veşti proaste. Pentru anul universitar 2009-2010, Universitatea pune la dispoziţia „căminiştilor“ doar 1.000 de locuri de cazare, în condiţiile în care sunt aproximativ 6.000 de solicitări.

Pentru că sunt puţine, locurile din camere  vor fi distribuite după nişte reguli stabilite de conducerea Universităţii. La repartiţie se va ţine cont de situaţia materială, statutul social şi, mai ales, de situaţia de la finalul anului universitar trecut. „Am găsit loc la cămin. Dau 250 de lei şi am toate facilităţile, grup sanitar şi duş propriu, internet şi mobilier nou“, a declarat Florin Damaschin, student.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite