Cetatea de Scaun a Sucevei va fi reabilitată sub privirile turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţarea acestui proiect se face cu fonduri europene nerambursabile
Finanţarea acestui proiect se face cu fonduri europene nerambursabile

Lucrările de restaurare nu vor împiedica desfăşurarea Festivalului Medieval de anul acesta, iar în incinta cetăţii vor fi amenajate spaţii pentru diverse activităţi culturale.

Ieri a avut loc o primă şedinţă tehnică pentru stabilirea priorităţilor în cadrul lucrărilor de restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei, urmând ca astfel de întâlniri de lucru să aibă loc săptămânal. Au participat autorităţile locale, proiectanţi şi experţi implicaţi în proiect, care au decis că prioritatea o reprezintă consolidarea versantului şi a zidului de Nord al Cetăţii de Scaun.

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a precizat că Cetatea de Scaun nu va fi închisă în viitorii patru ani, perioadă în care se vor desfăşura lucrările de restaurare şi consolidare. Astfel, s-a luat decizia ca în incinta cetăţii să fie amenajate spaţii pentru organizarea de activităţi culturale, Festivalul Medieval de anul acesta urmând să aibă loc în luna august, ca în fiecare an.

Finanţarea acestui proiect se face cu fonduri europene nerambursabile, iar administraţia locală şi cea judeţeană trebuie să acopere 2% din costurile eligibile ale proiectului şi cele neeligibile. Valoarea proiectului se ridică la 13 milioane de euro, durata de execuţie fiind de 46 de luni. În lipsa unui plan de situaţie detaliat al Cetăţii de Scaun, nu se va realiza o refacere integrală a zidurilor şi a turnurilor, deoarece o serie de normative europene impune reconstrucţia unui asemenea monument doar în limitele în care detaliile iniţiale ale acestora sunt cunoscute clar. Astfel, vor fi restaurate zidurile, capela, baia turcească, închisoarea, camera de gardă, vor fi consolidaţi bolţii, halele de jos şi cele de sus. Pe platoul de deasupra halei de sus va fi amenajat un spaţiu pentru spectacole, pentru diverse manifestări culturale şi va fi refăcută latura de nord.

Pe lângă locurile de parcare, Cetatea va avea şase echipamente impotriva incendiilor, sistem antiefracţie, 820 de metri de alei şi platforme pietonale din care 230 metri pentru persoane cu mobilitate redusă şi două grupuri sanitare cu 18 cabine. Va fi realizat un punct de informare, iar noua faţă a Cetăţii de Scaun creând 55 de locuri de muncă temporare şi şapte locuri de muncă permanente pentru suceveni.

Citiţi şi: Start! Cetatea de Scaun a Sucevei a intrat în reabilitare pe banii UE

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite