Suceava: Cetatea de Scaun a primit bani de renovare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea simbol a Sucevei intră din toamnă în reparaţii. Autorităţile judeţene au primit ieri cele 14 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea monumentului istoric.

Clădirea simbol a Sucevei intră din toamnă în reparaţii. Autorităţile judeţene au primit ieri cele 14 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru reabilitarea monumentului istoric. Proiectul „Cetatea Medievală a Sucevei - un monument de arhitectură al Europei creştine“ reprezintă o colaborare între Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava, care contribuie cu 3,28 de milioane de lei.

Cetatea de Scaun a Sucevei nu va fi refăcută după forma iniţială deoarece nu există documente care să indice în detaliu structura arhitectonică. Din această cauză, arhitecţii care au lucrat la proiectul de reconstrucţie au conceput doar un plan general de consolidare.

Planul prevede renovarea completă a pulberăriei şi pivniţelor. Versantul pe care stă cetatea va fi drenat şi se vor executa lucrări pentru o conductă de canalizare. Cetatea va fi electrificată şi există posibilitatea să fie amenajate săli de conferinţă. În apropierea monumentului va fi realizată o parcare cu 80 de locuri pentru autoturisme şi 9 locuri pentru autocare. „Cel mai bun arhitect ar putea face o cetate din timpul lui Ştefan cel Mare, dar nu Cetatea lui Ştefan cel Mare“,  a declarat arhitectul Gheorghe Sion. Conform specialiştilor, cetatea a fost construită după un plan folosit pentru zone de câmpie, suprafaţa de sub ziduri fiind predispusă la alunecări de teren.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite