Certificatul energetic, ignorat de suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele sunt obligatorii din acest an şi costă între 100 şi 300 de euro, în funcţie de suprafaţa apartamentului.

Sucevenii care au vândut apartamente de la începutul anului nu şi-au scos şi certificatul de performanţă energetică, aşa cum prevede legea. „Până în prezent, nu am încheiat niciun certificat de performanţă energetică. Preţul diferă de la un apartament la altul în funcţie de suprafaţa acestuia“, a declarat Mihai Monor, auditor energetic din Suceava.

Înţelegere secretă între vânzător şi cumpărător

Agenţii imobiliari spun că sucevenii n-au apelat la auditorii energetici deoarece au găsit portiţa ca o tranzacţie să fie legală şi fără certificatul impus de lege. „Există posibilitatea ca vânzătorul să se împace cu cumpărătorul. Se specifică în contractul de vânzare cumpărare că nu există certificat energetic deoarece cumpărătorul nu îl solicită. Notarul acceptă, dar specifică în contract acest lucru“, a declarat Lăcrămioara Dascălu, administrator la o agenţie imobiliară.

Cei care au de vânzare apartamente spun că până în momentul în care cumpărătorul nu le solicită acest certificat ei nu au de gând să-l facă. „Pentru ce să mai plătesc bani în plus? Decât să dau aceşti bani, mai bine îl chem pe client la mine în apartament şi facem o probă. Deschidem toate caloriferele şi vedem cât timp se menţine căldura“, a spus Cătălin Ifrim, unul dintre sucevenii care are scos un apartament la vânzare.

Băncile cer actul energetic

În prezent, doar apartamentele cumpărate prin programul „Prima casă“ sunt condiţionate de prezenţa certificatului energetic la dosar.
„Aceste documente sunt cerute de bănci pentru cei care achiziţionează un imobil cu credit ipotecar sau prin programul «Prima cas㻓, a precizat Lăcrămioara Dascălu. Sucevenii care au la vânzare apartamente consideră că potenţialii cumpărători sunt interesaţi de raportul calitate/preţ şi mai puţin de acest certificat energetic.

„Nu am de gând să fac acest certificat. Până în momentul de faţă nu m-a întrebat nimeni dacă îl am“, a spus şi Georgeta Bârzu, care are scoasă la vânzare o garsonieră.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite