Suceava: Cerşetorii vin cu metode noi ca să facă rost de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Cerşetorii vin cu metode noi ca să facă rost de bani
Suceava: Cerşetorii vin cu metode noi ca să facă rost de bani

Oamenii fără adăpost inventează poveşti dramatice

Dacă pretextul cu familia numeroasă şi soţia bolnavă nu mai dă randament, cerşetorii apelează la alte tertipuri pentru a câştiga mila trecătorului.

Cerşetorii trebuie să se „înnoiască" periodic pentru a-i impresiona la fel de mult pe suceveni. Multe dintre poveştile pe care le-au tot spus oamenii străzii nu mai sunt credibile, motiv pentru care venitul poate ajunge să scadă dramatic.

Printre metodele „de ultimă oră" se numără cea a copiilor care fac complimente deocheate tinerelor, până ce acestea sunt nevoite să scoată bani pentru a fi lăsate în pace: „Domnişoara în roz, dacă îmi dai eşti şi mai frumoasă!".

Cerşetorii în vârstă vin cu poveşti dramatice, mereu noi, în care îşi scuză sărăcia şi cer să fie ajutaţi. Cei care mai au, în plus, şi un handicap fizic au şanse şi mai mari să primească măcar câţiva mărunţi.

„O pâine la pateu, vă rog!"

Costică ţine după el de câteva săptămâni un pate neînceput. Cu dreapta arată cutia, iar cu palma stângă făcută căuş cere: „O pâine la pateu, vă rog!". Şmecheria nu ţine de fiecare dată, aşa că cerşetorul mai schimbă zona: ori în faţa supermarketului din centru, ori în staţie. „În evidenţa noastră sunt 96 de persoane, dintre care 34 de copii, însă aceştia nu sunt cerşetori permanenţi. Mulţi vin din judeţ în oraş, iar noi am reuşit să-i convingem să nu mai vină prin acţiunile repetitive pe care le-am desfăşurat. De la o vreme se poate observa faptul că sunt mai puţini ca niciodată", a declarat Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Comunitare din Suceava.

Vizavi de Piaţa Mică, Vasile cerşeşte bani, fructe, suc sau covrigi. Arată o mână ruptă de la încheietură. „Când nu prea mai este lume pleacă şi tot atunci îşi pune mâna la loc. Singur şi-o dă peste cap, apoi şi-o îndreaptă, de parcă ar fi de plastilină", povesteşte Adriana P., localnică din zonă. De amenzi însă nu se sperie nimeni. Chiar dacă au dosarele penale pline, cerşetorii nu plătesc nici un ban.

Poliţia Comunitară îi amendează de pomană

„Primăria a trimis maxim 10 cereri în instanţă, pe restul ni le-a returnat. Cu amenzile nu rezolvăm nimic, noi îi adunăm pe mai mulţi într-o cameră la sediul nostru şi îi ţinem acolo mai multe ore. Îi dădăcim, le citim legea, încercăm să-i convingem să stea acasă la ei, nu pe străzi în oraş", a adăugat Horodenciuc.

50 de cerşetori consiliaţi

În judeţul Suceava sunt 169 de cerşetori minori înscrişi în sistemul de monitorizare al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Dintre aceştia, doar 50 au primit consiliere, atât ei cât şi părinţii care îi trimiteau la cerşit. Cu toate acestea, numărul copiilor cerşetori nu a scăzut. Doar câţiva dintre cei în vârstă au renunţat să mai facă naveta din sate la Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite