Cerşetoria, mai tare ca orice lege pe străzile din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La fiecare colţ de stradă dai peste o persoană care întinde o mână şi cerşeşte un ban
La fiecare colţ de stradă dai peste o persoană care întinde o mână şi cerşeşte un ban

După 4 luni de la campania ziarului nostru despre cerşetori, autorităţile nu au luat nicio măsură. Poliţiştii susţin că sunt depăşiţi de acest fenomen şi nu au ce face pentru a-i scăpa pe suceveni de zecile de oameni ai străzii care împânzesc oraşul.

Sucevenii nu mai scapă de cerşetori. Impertinenţa şi insistenţa acestora i-au adus pe trecători la capătul puterilor. La fiecare colţ de stradă, în faţa lăcaşelor de cult sau în cele mai aglomerate locuri, cerşetorii sunt prezenţi „la datorie“.


Unii au o mână sau un picior lipsă, iar alţii, pentru a atrage compansiune, întind o mână pentru un bănuţ, în timp ce în cealaltă ţin un copil. Mulţi cerşesc, spun ei, pentru a-şi câştiga banii de mâncare, dar nu sunt atât de săraci pe cât vor să lase impresia. Atunci când cred că nu-i vede nimeni, mulţi butonează telefoane mobile de ultimă generaţie.


Sărac lipit, dar cu telefon  mobil


Reporterii cotidianului „Adevărul de Seară“ Suceava au suprins un astfel de caz de înşelătorie. Un tânăr de peste 20 de ani, cu un minor de mână cerşea ieri în faţa intrării în piaţa mică. După câteva ore, s-a retras într-un parc şi, crezând că este ferit de ochii lumii, a scos telefonul mobil şi a vorbit timp de câteva minute. Bărbatul a devenit agresiv în momentul în care jurnaliştii au încercat să-l fotografieze.


Măsuri fără niciun rezultat


Acesta nu este singurul caz de înşelătorie prezentant de reporterii „Adevărul de Seară“. În urmă cu patru luni, în timpul campaniei „Scăpaţi oraşul de cerşetori“, prin care am vrut să tragem un semnal de alarmă asupra fenomenului, am surprins şi le-am prezentat autorităţilor cazul unei femei care-şi obliga copiii să cerşească împreună cu ea. Deşi poliţiştii comunitari au fost sesizaţi în nenumărate rânduri despre aceste practici, aceştia nu pot face prea multe. Chiar dacă sunt amendaţi, cerşetorii nu se dau bătuţi şi se întorc la „locul de muncă“.


„Avem în evidenţă 96 de persoane care cerşesc, dintre care 34 sunt minori. Chiar dacă îi luăm de pe stradă, ei revin şi nu avem ce face. Ştim că banii pe care-i câştigă nu se duc doar pe mâncare. Îi amendăm, dar nu putem încasa banii. Prin urmare, măsurile nu au niciun efect“, recunoaşte Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Comunitare din Suceava.

_____________________________

Mila ţine în viaţă cerşetoria
Sucevenii ştiu cum ar putea fi redus fenomenul, dar compasiunea este mai puternică. „Ar trebui ca trecătorii să nu le mai dea bani ca să nu-i stimuleze să se întoarcă aici. Uneori ţi se face milă de ei, dar dacă refuzi să-i ajuţi, te înjură şi te fac să te simţi prost că nu le dai bani“, a declarat Anca Spătaru, studentă. Alţii cred că oamenii legii sunt prea blânzi. „Poliţiştii n-ar trebui să fie atât de indulgenţi cu ei. Dacă i-au prins, să-i reţină şi să-i oblige să plătească amenzile, să nu le mai trebuiască să se întoarcă pe străzi“, a declarat Ionuţ Luchian, inginer. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite