Suceava: Cerere imensă la târgul de joburi pentru absolvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Cerere imensă la târgul de joburi pentru absolvenţi
Suceava: Cerere imensă la târgul de joburi pentru absolvenţi

Peste 1.000 de tineri suceveni s-au luptat pentru cele 174 de slujbe ofertate de angajatori

Mulţi dintre proaspeţii absolvenţi au fost nevoiţi să accepte locuri de muncă aflate sub nivelul de calificare. Tinerii spun că sunt dispuşi să se angajeze în orice meserie pentru a-şi câştiga existenţa.

Deşi târgul de joburi organizat ieri de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava a fost intitulat „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi“, o mare parte dintre vizitatorii evenimentului erau şomeri aflaţi în căutarea unui serviciu.


Absolvenţii au avut totuşi întâietate din partea angajatorilor, însă cererea a fost mult mai mare decât oferta. „Am depus mai multe CV-uri, la diferite firme, dar până acum nu am avut succes. Momentan sunt interesată de orice loc de muncă, pentru că trebuie să-mi asigur traiul“, a declarat Ramona Sandu, absolventă de facultate.


Tinerii au ocupat posturi sub calificarea lor


Evenimentul a avut loc simultan în toate oraşele mari din ţară. În judeţul Suceava, „Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi“ s-a desfăşurat în patru localităţi: Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc. 59 de angajatori din regiune au scos la concurs 386  de locuri de muncă. La toate cele patru târguri de joburi numărul participanţilor a fost estimat la peste 1.100 de persoane, dintre care doar 333 de absolvenţi au fost selectaţi pentru angajare.

Nu am venit să caut ceva anume deoarece nu îmi permit să fac pretenţii, mai ales în această perioadă de criză a locurilor de muncă. Vreau să mă angajez, ca să pot să câştig un ban“, a spus Raluca Ilaşcu, absolventă de studii superioare. Tinerii au acceptat să se angajeze pe posturi precum: contabil, inginer mecanic, tâmplar universal. Locurile de muncă pentru persoane cu studii superioare au fost insuficiente, motiv pentru care mulţi tineri au aplicat pentru posturi sub nivelul calificării lor.


Interesul absolvenţilor s-a îndreptat spre specializările clasice, spun specialiştii în piaţa muncii, precum economist, programator IT, consilier vânzări. Locurile de muncă vacante au fost sub nivelul solicitărilor.
Pe de altă parte, angajatorii prezenţi la eveniment s-au arătat încântaţi de rezultatele obţinute.


Am avut o participare foarte bună. Probabil din cauza nivelului crescut al şomajului, dar poate şi din cauza vadului comercial pe care-l reprezintă complexul comercial Shopping City. Când organizam târguri de joburi la Casa de Cultură a Sindicatelor, din centrul municipiului, veneau maxim 300 de persoane, dar acum estimez că ne-au vizitat peste 500 de oameni“, a spus Ioan-Cristian Şologon,  director al AJOFM Suceava.

Tinerii s-au îmbulzit la târg înainte de ora deschiderii   


Deşi ora oficială de deschidere a „Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţi“ a fost 10.00, persoanele dornice să ocupe un loc de muncă au luat cu asalt mesele celor 21 de angajatori încă de la ora 9.00. Cert este că angajatorii au avut de unde alege. Firma Diasil Service a plecat cu o recoltă de 87 de Curriculum Vitae pentru cele cinci locuri de muncă oferite la posturile de lucrător comercial, şofer şi consilier de marketing.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite