Suceava: Cei mai bogaţi suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Cei mai bogaţi suceveni
Suceava: Cei mai bogaţi suceveni

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul ultimului an, aproape 10 miliarde de euro. Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008.

În timp ce 314 oameni de afaceri au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament.Ca şi anul trecut, Bucureştiul concentrează aproape jumătate dintre miliardari, respectiv 218 de persoane, cu 18% mai mult decât anul trecut (204 persoane). La nivelul regiunii de nord-est a ţării, oraşul cu cei mai bogaţi oameni de afaceri este Bacăul. Cu averile cele mai mari au fost cotaţi Dorinel Umbrărescu, cel mai bogat modovean, familia Căşuneanu şi fraţii Pavăl. Oraşul unde activează cei mai mulţi miliardari din regiune este Iaşiul.

Botoşaniul este singurul oraş din Moldova care nu are niciun reprezentant din mediul de afaceri în Top Forbes 500 de miliardari. În schimb, Vasluiul este reprezentat de Adrian Porumboiu, care activează în agricultură, turism şi producţia de biodiesel. Vasluianul deţine şi echipa de fotbal FC Vaslui.

TOP 3 SUCEAVA

1. Vasile Armenean (loc 260)

2. Gabriel Sandu (loc 428)

3. Familia Mihălescul (loc 450)

image

Revista Forbes 500 Miliardari poate fi găsită la toate punctele de vânzare a presei de marţi, 6 octombrie, la preţul de 7,99 lei.

Gabriel Sandu (locul 428 în top), 10 milioane de euro, NOU

Greu de crezut că într-un mic oraş din nordul Moldovei, aproape de locul unde se agaţă harta-n cui, există un antreprenor care şi-a dus firma pe culmile gloriei, reuşind în mai puţin de un an să ajungă pe locul trei în rândul partenerilor firmei care l-a achiziţionat. Este Gabriel Sandu, fondatorul retailerului de telefonie Proton care, la începutul anului trecut, a vândut pachetul majoritar de acţiuni (66%) din compania sa către Vodafone. Potrivit cutumelor în astfel de cazuri, colosul telefoniei mobile l-a păstrat pe fostul acţionar majoritar în cadrul companiei, ca manager al afacerii din Rădăuţi.

Sandu şi-a anunţat însă decizia de a pleca, în august acest an, postul său fiind preluat de Adrian Florea, unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de pe piaţa de telecom. În urmă cu zece ani, Sandu punea bazele reţelei Proton odată cu deschiderea unui magazin la Rădăuţi. După cum spune antreprenorul, capitalul de pornire a fost de 14 milioane de lei. „Am cheltuit jumătate din sumă pentru înfiinţarea firmei", precizează suceveanul, amintindu-şi de visul pe care-l avea în acel moment: să devină lider pe piaţa GSM din România. A reuşit o parte din ce şi-a propus, fiind partener al unuia dintre liderii pieţei, Vodafone. În momentul preluării de către Vodafone, compania era partener al altui jucător important de pe piaţa locală de telecom.

Dorinel Umbrărescu, cel mai bogat moldovean, 320-340 milioane de euro, creştere (170-180 milioane de euro în 2008)

Omul de afaceri băcăuan ocupă locul 14 în clasamentul Forbes 500 miliardari în 2009. Dorinel Umbrărescu este supranumit „regele asfaltului" din cauza multitudinii de contracte pentru lucrări de infrastructură pe care grupul său de firme le-a câştigat de-a lungul timpului. La mijlocul anului trecut, Umbrărescu anunţa că va intra şi pe segmentul energiilor regenerabile, printr-o investiţie într-un parc eolian. Realizarea proiectului din judeţul Vrancea ar putea dura până la 10 ani.

Familia Mihălescul (locul 450 în top), 9 milioane de euro, NOU

Ales anul trecut în funcţia de consilier local al municipiului Rădăuţi, Dumitru Mihălescul a decis la începutul lunii august a acestui an să renunţe la funcţia sa şi să se dedice afacerii pe care a fondat-o în urmă cu 14 ani. Dacă în politică anul 2008 i-a adus ghinion lui Mihălescul, în ceea ce priveşte domeniul afacerilor, anul trecut a fost unul bun. Importatorul şi distribuitorul de produse electrocasnice Marelvi Impex, firmă controlată de familia Mihălescul, a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri în lei, de la 156 de milioane în 2007, la 165 de milioane.

Marelvi, gândită ca o afacere de familie

Raportat la euro, rulajul firmei a fost în scădere din cauza diferenţelor de curs valutar din ultimii ani. Dacă în urmă cu doi ani încasările în euro treceau de 47 de milioane, anul trecut Marelvi a avut o cifră de afaceri de 45,8 milioane de euro. Marelvi Impex a fost înfiinţată în 1995, soţia omului de afaceri, Elvira, fiind unicul acţionar al firmei. De altfel, afacerea Marelvi a fost conturată ca una de familie, toţi membrii acesteia fiind implicaţi în conducerea ei. Astfel, Dumitru Mihălescul deţine funcţia de director general, iar una dintre cele trei fete ale cuplului este director adjunct.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite