Ce metode folosesc sucevenii ca să meargă gratis prin oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuzele aglomerate sunt preferate de călătorii care nu vor să cumpere bilet
Autobuzele aglomerate sunt preferate de călătorii care nu vor să cumpere bilet

Unii călători frauduloşi de pe autobuzele regiei de transport se arată deosebit de inventivi. În momentul în care sunt prinşi fără bilet, aceştia fie încep să plângă, fie devin agresivi, sperând ca astfel să scape de amendă.

Şefii societăţii de Transport Public Local (TPL) spun că, cel mai adesea, sucevenii porniţi să nu achite 1 leu şi 50 de bani pentru o călătorie caută să se urce în autobuze cât mai aglomerate pentru a nu fi zăriţi de vânzătorii de bilete.

Chiar şi atunci când sunt zăriţi de taxatori şi li se cere să cumpere bilet, călătorii încăpăţânaţi se iau la harţă cu angajaţii societăţii până la următoarea staţie, unde sar din autobuz.

O altă metodă des uzitată, spun oficialii TPL, este vânturarea prin faţa ochilor taxatorilor a unor abonamente expirate sau care aparţin rudelor sau cunoscuţilor.

Lacrimi ca să „înmoaie“ inimile controlorilor

Chiar dacă scapă de „filtrul“ taxatoarelor, sucevenii care nu plătesc călătoria ajung de multe ori să fie luaţi la întrebări de controlori. Atunci, mai ales femeile prinse fără bilet se jură că nu au văzut taxatoarea sau, de foarte multe ori, încep să plângă pentru ca să nu fie amendate.

„Acum câtva timp a fost prinsă o femeie fără bilet. A râs tot autobuzul de ea deoarece a început să plângă mai ceva decât un copil. Controlorul a încercat să o potolească, însă ea a început să bocească şi mai tare. În cele din urmă, ăla s-a lăsat păgubaş“, a  povestit Mihaela Tudoanu, martor la incident.

În unele cazuri, tehnica „lacrima“ dă roade. „Într-o seară, o bătrânică a fost prinsă cu abonamentul nepoatei sale de 16 ani. A început sărmana să se scuze şi să plângă, însă ce i-ai putea face?“, a relatat Gheorghe Amariei, consilier vânzări.

Când lacrimile scurse ori scuzele prezentate nu sunt de niciun folos, călătorii fără bilet încep să se certe cu taxatoarea ori controlorul, sfârşind prin a-i ameninţa.

20 de călători amendaţi în noiembrie

În astfel de cazuri, însă, nu fac decât să-şi agraveze situaţia, fiind amendaţi drastic de către poliţiştii comunitari chemaţi de către controlori. „În această lună, au fost amendate 20 de persoane care călătoreau fără bilet. Deoarece nu au dorit să prezinte actele, poliţiştii comunitari i-au amendat cu sume cuprinse între 100 şi 300 de lei“, a declarat Darie Romaniuc, administratorul TPL S.A.

Oficialul spune că a dispus înteţirea controalelor în autobuze, mai ales de când acestea sunt tot mai pline.

Abonament universal din 2009 la TPL
Sucevenii au la dispoziţie trei tipuri de abonamente la transportul în comun: o linie-45 de lei, două linii-75 de lei şi toate liniile-90 de lei. Din 2009, TPL introduce abonamentul universal, de 50 de lei, valabil pentru toate liniile. În plus, va mai apărea şi abonamentul pentru două săptămâni, care va costa 30 de lei, sau 18 lei - o săptămână.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite