Câştigă un salariu ca-n UE din afacerile cu fier vechi şi cupru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comercianţii de fier vechi nu înţeleg de ce îi iau poliţiştii la rost când îi văd cu căruţele prin oraş
Comercianţii de fier vechi nu înţeleg de ce îi iau poliţiştii la rost când îi văd cu căruţele prin oraş

Colectorii de metale, majoritatea rromi, „învârt“ zilnic marfă în valoare de sute de lei. Luaţi deseori în râs de trecători sau, dimpotrivă, înjuraţi de şoferi pentru că încurcă traficul, romii cu fiare vechi câştigă mai bine decât stranierii.

Cei care colindă satele şi gropile de gunoi ale Sucevei cu căruţa, în căutare de metale, pot strânge o adevărată avere în scurt timp. Ei oferă ţăranilor 25 de bani pe kilogramul de fier vechi şi-l predau la centrele de colectare contra sumei de 50 de bani/kilogram, obţinând astfel un profit „curat“ de 100%.

A crescut cinci copii din banii adunaţi cu căruţa

Ţiganii nu sunt pretenţioşi. Ei acceptă, pe lângă fier,  şi inox, cupru sau fontă deoarece primesc un preţ mai bun pe ele. „Fonta e mai ieftină ca fierul. Îmi dă doar 15 bani pe kilogram, însă pe unul de cupru iau 8 lei, iar pe unul de inox 2 lei. Dacă reuşesc să duc 100 de kilograme de cupru pe lună, tot am 800 de lei. Adunat cu fierul ajung să câştig în lunile de vară şi 7.000 de lei“, a declarat Costică Vieru, colector de fier vechi.

Prin urmare, cei care adună fiare vechi strâng până la 2.000 de euro în lunile bune, adică un câştig mai consistent decât al unui stranier. Puţini însă ar vrea să fie în locul romilor. „Eu am avut 2.000 de dolari salariu pe lună în Israel. Asta înseamnă mult mai puţin în lei decât câştigă ei. Cu toate acestea, prefer să muncesc afară decât să mă ţigănesc toată ziua cu oamenii şi să culeg fier vechi“, a spus Anton Roşu, întors recent din străinătate.

Iarna însă afacerea cu fier vechi stagnează. Reprezentanţii firmelor de reciclare spun că au mai puţini clienţi pe vreme rea. În total, în judeţ există în jur de 30 de suceveni care practică această meserie de ani de zile. „Când m-am însurat mi-am luat căruţă şi cu banii de la nuntă am plecat să cumpăr fierătanii. Am scos o sumă frumuşică atunci şi m-am gândit că pot să trăiesc din asta. Săptămâna trecută mi-am luat căruţă cu doi cai, să încarc mai mult. Doar cu un cal puteam doar să car până în 300 de kilograme“, povesteşte Costică. Din banii câştigaţi din fier vechi şi cupru şi-a crescut toţi cei cinci copii şi i-a dat la şcoli.

Prin oraş vine o dată pe săptămână să adune fier deoarece îl fugăreşte poliţia de pe străzi. „Zic că fac mizerie caii, de aceea le-am pus la spate un sac. Mai am şi o iapă care se sperie de maşini, că oamenii claxonează de parcă se grăbesc la nuntă“, se plânge bărbatul.

Chiar dacă firmele primesc şi reciclează şi hârtie, oferta este foarte săracă. „Este 0,13 lei kilogramul de carton şi nu-i convine nimănui. Abia la 100 de kilograme se fac 13 lei, ceea ce este puţin. Numai cu linguri şi furculiţe de inox ajungi să faci 200 de lei“, spune Ionuţ Groza, lucrător la o firmă de reciclare.

Cât oferă centrele de colectare
- Fier – 0,25-0,50 de lei/ kilogram;
- Acumulatori – 0,70 de lei/kilogram;
- Tablă şi caroserie de maşini – 0,15 lei/kilogram;
- Inox – 2 lei/kilogram;
- Cupru – 8 lei/kilogram;
- Radiatoare – 3,5 lei/ kilogram;
- Carton (100% celuloză) – 0,13 lei/kilogram.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite