Suceava: Case străvechi, la Muzeul Satului Bucovinean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii aflaţi în apropierea Cetăţii de Scaun a Sucevei pot vizita Muzeul Satului Bucovinean. Acesta adună numeroase monumente de arhitectură populară. Satul tradiţional aflat lângă Cetatea de Scaun a Sucevei, întins pe aproximativ 6 hectare, cuprinde 80 de monumente de arhitectură populară, de la case, gospodării ţărăneşti, ateliere meşteşugăreşti, până la şcoală, biserică şi crâşmă.

Printre monumentele prezentate se numără un atelier de olar de la Marginea, Casa Cacica, cea din Vicov,  Casa Volovăţ, anexe din Moldoviţa, Câmpulung Moldovenesc, dar şi gospodării din Rădăşeni sau Bilca.


Biletele se vând la colibă


„Este nemaipomenit muzeul. Merg când vreau să mă relaxez. Pornesc prin parcul Şipote, prin pădurice, la pas cu soţul, până sus la cetate şi la muzeu. E o adevărată oază de linişte“, a spus suceveanca Maria Circă. Locuitorii oraşului şi turiştii pot cumpăra bilete dintr-o colibă adusă din Câmpulung Moldovenesc, construită din bârne de brad cioplite şi acoperită cu draniţă.


Una din primele case de la Muzeul Satului Bucovinean este din localitatea Roşu, zona Dorna. Casa datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, ultimul său proprietar fiind Varvara Negrea. Ea a fost reconstruită în muzeu în 1992.


Turiştii mai pot vedea biserica Vama, donată de Parohia Înălţarea Domnului din Vama de Jos, construită în 1783. Pe un mic curs de apă numit „Pârâul Morii“ este reconstruită o moară cu roată hidraulică. Moara de piatră de la Mănăstirea Humorului care a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea era cea mai mare moară din această zonă.


Din comunitate nu lipseşte nici crâşma unde se adunau sătenii pentru „a cinsti un pahar“. Crâşma lui Moş Iordache, după numele fostului proprietar, datează din prima jumătate a secolului al XX-lea (1928-1930). Spaţiul a fost o crâşmă în satul Şaru Dornei până după cel de-al Doilea Război Mondial.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite