Case de serviciu în zeci de sate sucevene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

56 dintre cele 114 primării arondate Consiliului Judeţean vor construi locuinţe pentru specialiştii veniţi din alte judeţe. Peste 500 de funcţionari din zona rurală a Sucevei vor avea în curând case noi, în care vor locui contra unor chirii modice.

Primăriile din judeţul Suceava au depus deja cererile pentru programul naţional „Renaşterea satului românesc-zece case pentru specialişti“. Din totalul celor 114 primării arondate Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, 65 au înaintat cererile aferente acestor proiecte. În total, 576 de tineri specialişti sunt eligibili pentru a primi locuinţe de serviciu. Dintre aceştia, 352 sunt cadre didactice, 111 medici sau asistenţi, iar 113 sunt poliţişti.


Două localităţi respinse


Doar două primării, cea din Ostra şi Vama, care s-au înscris în programul naţional, nu îndeplinesc condiţiile impuse de lege. Edilii locali şi-ar fi dorit să construiască blocuri în loc de case, pentru a-i caza pe cei 9 specialişti veniţi din alte zone ale ţării să presteze servicii în aceste localităţi. „Primarii din Ostra şi Vama au identificat doar 200, respectiv 900 de metri pătraţi pentru construirea unor blocuri de patru, respectiv şase apartamente“, a declarat Radu Creţuleac, subprefectul Sucevei.


Edilii suceveni din localităţile eligibile pentru program au decis că vor face case cu o suprafaţă desfăşurată de 100 de metri pătraţi la 2 camere, respectiv de 120 de metri pătraţi pentru locuinţele cu 3 camere. Munca pentru întocmirea şi finalizarea dosarelor a fost uşurată şi de potenţialii beneficiari ai locuinţelor care s-au angajat, în majoritatea cazurilor, să-şi achite singuri chiriile, fapt care nu implică costuri suplimentare din bugetele locale.


„Doar şase primării vor avea de cheltuit din bugetul local pentru plata chiriilor. De exemplu, în cazul localităţii Ciprian Porumbescu, edilii vor găsi bani pentru achitarea chiriei pentru 4 din cei 10 specialişti din comună“, a mai spus subprefectul.


Chirie de lux la Bosanci


În comuna Bosanci au fost alocaţi 10.500 de metri pătraţi de teren pentru casele a cinci profesori, trei medici sau asistenţi medicali şi doi poliţişti. Este singura comună unde chiriaşii vor beneficia de toate utilităţile: electricitate, apă curentă, canalizare şi gaze naturale. „Terenul are şi drum asfaltat. Dacă ar fi să-l scoatem la vânzare ar fi bătaie între bosânceni“, s-a lăudat Anton Curic, primar în Bosanci.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite