Suceava: Cartierul Obcini, traversat de zeci de metri de şanţuri (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Cartierul Obcini, traversat de zeci de metri de şanţuri (GALERIE FOTO)
Suceava: Cartierul Obcini, traversat de zeci de metri de şanţuri (GALERIE FOTO)

De aproximativ două luni, cartierul este presărat de tranşee lungi de zeci de metri pe care localnicii le ocolesc cu dificultate.

Locuitorii din Obcini sunt prizonieri pe şantierele deschise la tot pasul de muncitori. Şanţurile adânci de aproape doi metri răsar la fiecare pas, şerpuind printre blocuri. „Au săpat zeci de metri de tranşee. Dacă vine vreun război, ne prinde pregătiţi de acţiune“, glumeşte Ioan Rus, pensionar.

Fiindcă de aproape două luni se lucrează la înlocuirea reţelei de termoficare, în zonă au fost săpate şanţuri cu lungimi care depăşesc zece metri şi se întind pe marginea străzii Calea Obcinilor, precum şi printre blocurile de la intrarea în cartier.

Deranjaţi de zgomot
Din acest motiv, locuitorii din zonă trebuie să fie atenţi pe unde păşesc deoarece, la o mişcare greşită, riscă să ajungă într-o groapă. „De fiecare dată când trec pe aici, sunt foarte atent să nu calc aiurea şi să cad. Sper să se termine cât mai repede lucrările pentru că aşa nu se mai poate. Copiii se pot accidenta oricând“, a spus Viorel Barbu, agent de vânzări. Fiindcă se lucrează de dimineaţă până seară, cei care stau în cartier suferă din cauza zgomotului produs de lucrările de modernizare a reţelei de termoficare. „Cât e ziua de lungă, nu scap de zgomot. Problema mai gravă e că am copil mic şi el nu îndură la fel de uşor gălăgia“, se plânge Mariana D., casnică.

Planurile de modernizare nu se opresc aici
Totuşi, faţă de acum câteva săptămâni când se fărâmiţa asfaltul, iar picamerul provoca un vuiet asurzitor pe tot timpul zilei. Acum este ceva mai bine pentru că se lucrează la înlocuirea conductelor. „Este bine comparativ cu acum două luni, când au început lucrările. Atunci spărgeau cimentul şi era o gălăgie de nu-ţi auzeai nici propriile gânduri“, a declarat Laurenţiu Ceobanu, comerciant.


Şanţurile care şerpuiesc printre blocuri nu aduc doar probleme, ci şi fericire. Seară de seară, copiii din cartier se adună pe marginea şantierelor şi joacă de-a v-aţi ascunselea. „Aceste săpături fac parte din proiectul utilităţi şi mediu. Anul acesta, municipalitatea s-a axat foarte mult pe schimbarea conductelor, urmând ca anul viitor să punem în aplicare un proiect de dezvoltare urbană“, a afirmat Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei. Valoarea investiţiilor se ridică la 10 milioane de euro, bani obţinuţi prin credit extern cu garanţie guvernamentală. În cadrul acestor lucrări se modernizează nu numai magistralele, ci şi punctele termice şi reţelele secundare.

Suceava, sub imperiul schimbărilor

Cartierul Obcini nu este singurul loc din oraş unde se lucrează. De la 1 iulie s-au deschis zeci de şantiere pentru înlocuirea conductelor de apă şi termoficare. În urma acestora, zeci de străzi au fost parţial ori total blocate, traficul în municipiu fiind îngreunat. Cel mai mare disconfort al sucevenilor este însă legat de lipsa apei calde.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite