Suceava: Cărţi pentru românii de peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Judeţeană „I. G. Sbierea“ vrea să adune 2.000 de volume pentru comunităţile din Torino şi din Cernăuţi

Sucevenii care vor să doneze volume pentru tinerii stabiliţi în străinătate pot aduce tomurile la sediul instituţiei, de pe  strada Ana Ipătescu.

Românii stabiliţi în Italia şi în Ucraina trebuie ajutaţi să nu uite limba maternă spun responsabilii bibliotecilor din Torino şi din Cernăuţi. Printr-un parteneriat între Biblioteca Judeţeană „I. G. Sbierea“ din Suceava şi bibliotecarii din Italia şi Ucraina, sucevenii sunt rugaţi să doneze cărţi pentru conaţionalii stabiliţi peste graniţă.

În Torino, din 100.000 de imigranţi, 44.443 sunt români, fapt ce i-a determinat pe edilii oraşului italian să înfiinţeze un departament cu volume în limba română. „Pentru cei din Torino avem nevoie să strângem aproximativ 2.000 de cărţi de beletristică“, a declarat Gabriel Cărăbuş, directorul Bibliotecii Judeţene Suceava. Cărţile în limba română sunt prioritare pentru imigranţii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.

1.000 de cărţi au ajuns în 2008 la Cernăuţi

„Din experienţa anilor trecuţi ştiu sigur că locuitorii oraşului nu vor fi foarte entuziaşti, dar au fost suficiente persoane care să înţeleagă importanţa demersului şi să ne ajute“, a adăugat directorul Bibliotecii din Suceava.

Parteneriatul cu instituţiile de cultură din Suceava şi din străinătate este de durată. Astfel, în 2008 sucevenii au trimis peste graniţă peste 1.000 de volume pentru românii din Ucraina.

„Comparativ cu Torino, pentru acest oraş nu trebuie să avem în vedere doar cărţi de beletristică. Orice volum din domenii variate este binevenit. Pentru a menţine o legătură permanentă cu cei de acolo facem donaţii în fiecare an“, a explicat Gabriel Cărăbuş. Campania i-a sensibilizat în special pe sucevenii care au copii şi nepoţi, care au nevoie de cărţi pentru şcoală.

Donaţiile, adunate la sediul bibliotecii

„Voi dona şi eu două cărţi pentru că am copii la şcoală şi ştiu cât de greu este atunci când nu dispui de volumele cerute de învăţători“, a declarat Virgil Aiftodoaiei, pensionar. Sucevenii care vor să doneze cărţi pot merge la sediul Bibliotecii Judeţene „I. G. Sbierea“, situată pe strada Ana Ipătescu, la secretariatul unităţii.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite