Suceava: Călătoria cu taxiul, un lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Călătoria cu taxiul, un lux
Suceava: Călătoria cu taxiul, un lux

Taximetriştii se scuză pentru tarifele practicate dând vina pe drumurile „găurite", taxele mari şi costurile combustibilului.

Călătoria cu taxiul a devenit un lux pentru suceveni. Preţurile mari practicate de cei 375 de taximetrişti din municipiu îi fac pe cei ce aleg acest mod de transport să caute adânc în buzunare pentru a putea plăti.

Preţuri la mica înţelegere

„Pentru o călătorie scurtă, de nici un kilometru, de la Orizont până pe Eroilor, îmi cer şase lei. În Iaşi m-am plimbat jumătate de oraş pe banii ăştia", s-a plâns Elena Pamparău, casnică. În astfel de condiţii, sucevenii aleg de multe ori să meargă pe jos până la destinaţie. „La astfel de preţuri prefer să merg pe jos. E gratuit şi în plus, fac şi sport", a adăugat aceasta.

Deşi sunt obligaţi să pornească aparatul de taxat la fiecare călătorie, de multe ori taximetriştii „uită" să facă acest lucru. În astfel de cazuri aceştia cer bani după mica înţelegere, în funcţie de călătorul pe care îl au în taxi.

„De fiecare dată când merg cu taxiul cer la sfârşitul călătoriei bonul. De multe ori, drumul pe aceeaşi distanţă costă cu doi sau patru lei mai mult", a declarat Viorel Lupu, comerciant. Faptul că nu pornesc aparatele de taxat îi poate costa pe taximetrişti deoarece pentru aceste curse clienţii nu sunt obligaţi să plătească. „S-a întâmplat o dată să nu pornească aparatul de taxat. Am plecat fără să plătesc, deşi taximetristul a început scandalul. Dacă aşa e regula, ce pot să-i fac", a declarat Ionel Chiţu, student.

Costuri mari de întreţinere

Taximetriştii recunosc că tarifele sunt mari, dar susţin că acestea sunt determinate de costurile mari de întreţinere. Preţul ridicat al combustibilului, aglomeraţia din oraş cauzată de lucrări şi drumurile proaste sunt doar câteva dintre cauzele preţurilor practicate de ei.

„Sunt mulţi care se plâng, dar şi noi avem cheltuieli mari. Benzina, reparaţiile, taxele ne costă mult, aşa că rar plecăm cu 20 de lei acasă. Aş micşora tarifele, dar apoi voi ieşi pe minus şi ce afacere va fi asta?", a declarat Radu C., taximetrist. În plus, de multe ori, mai ales noaptea, clienţii pleacă fără să le plătească călătoria. „Să fii taximetrist e un risc asumat. Sunt mulţi tineri şmecheri, ieşiţi din cluburi, care pleacă fără ca să plătească. Eu sunt unul, ei patru, ce aş putea să le fac, să le dau în cap?", se plânge Vasile D., taximetrist.

Tarifele taximetriştilor suceveni sunt printre cele mai mari din Moldova. În timp ce aceştia cer 1,8 lei pentru un kilometru şi tot atât pentru pornire, şoferii din Bacău cer 1,7 lei pe kilometru. În Botoşani şi Iaşi tarifele sunt şi mai mici. Pentru fiecare kilometru parcurs se plăteşte 1,6 lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite