Bumbgherii din Cajvana alungă ceasul cel rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În localitatea Cajvana (Suceava) există un obicei local, străvechi, care impresionează de fiecare dată musafirii veniţi în preajma Anului Nou de pe alte meleaguri. Bumbgherii se costumează cu haine pe care sunt cusuţi sute de nasturi de diferite mărimi şi culori.

„Este migălos, deoarece nasturii sau bumbii trebuie aşezaţi şi cusuţi bine, să nu cadă. De obicei, femeile se ocupă de costumele noastre, iar noi aducem bani acasă“, spune Costică Federciuc, localnic din Cajvana.

Totodată, pe lângă bumbgheri, în curţile oamenilor intră cete care joacă ursul şi capra, combinând jocurile tradiţionale. Sucevenii care se ocupă cu profesionalism de perpetuarea obiceiurilor trebuie să caute cu mult timp înainte componenţii trupei. „Ne trebuie un om care să cânte la acordeon, o ţigancă, un păstor, un urs, o capră şi doi bumbgheri. Îi jucăm pe toţi pe rând. La urmă rămân bumbgherii care dansează şi feresc gazdele de ceasul cel rău în anul care vine. Această tradiţie este numai la noi în zonă. Aici a fost născută“, spune Ionel Predescu, omul care se îmbracă în ţigancă în fiecare an.

Îi place rolul şi n-ar renunţa la el pentru nimic în lume. Ţiganca este cea care strânge banii trupei şi îi bagă în sân.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite