Bolile de inimă omoară cei mai mulţi suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul cardiolog Mihai Creţeanu.Foto arhivă
Medicul cardiolog Mihai Creţeanu.Foto arhivă

70% dintre suceveni mor din cauza bolilor de inimă

Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, marea majoritate a sucevenilor mor din cauza bolilor aparatului circulator. De la începutul anului aproximativ 2.800 de suceveni au murit din această cauză, în timp ce anul trecut au fost înregistrate 3.740 de decese cauzate de hipertensiuni arteriale, infarct miocardic, cardiopatii ischemice, cord pulmonar cronic sau boli cerebro-vasculare. Numai în luna octombrie dintr-un total de 641 de decese, 410 au fost cauzate de bolile de inima.

Potrivit statisticilor românii sunt pe locul trei după, bulgari şi ruşi în privinţa mortalităţii provocate de bolile aparatului circulator. “Aproximativ 60-70% din decese sunt provocate de aceste boli. Principalul motiv este alteroscleroza care evoluează de la naştere şi se manifestă în jurul vârstei de 40 de ani”, ne-a explicat medicul cardiolog Mihai Creţeanu, şeful secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Un alt motiv care a dus la creşterea atât de mare a numărului bolnavilor, este alimentaţia necorespunzătoare şi stresul, după cum explică medicii. “Oamenii nu mănâncă sănătos, preferă produsele fast-food, mănâncă prăjit sau dacă mănâncă sănătos fac abuzuri, dar şi stresul zilnic este foarte important. Al treilea motiv este faptul că sucevenii nu sunt obişnuiţi să facă controale regulate şi când află de afecţiuni ori nu au bani din care să îşi cumpere medicamente, ori nu au ce medicamente să mai ia”, a mai explicat cardiologul.

Maria Breabăn este cardiacă de mai bine de 10 ani, iar în urmă cu două săptămâni era pe punctul de a muri din cauza acestor boli cardiovasculare. “Am făcut greşeala ca în urmă cu două săptămâni să beau o gură de ness cu suc. M-am trezit că mi s-a ridicat brusc tensiunea şi nu mă mai puteam ţine pe picioare. Am ajuns la spital şi am stat internată aproape o săptămână”, ne-a spus Maria Breabăn, cardiacă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite