Suceava: Bişniţarii îşi fac de cap pe străzile din Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Bişniţarii îşi fac de cap pe străzile din Suceava
Suceava: Bişniţarii îşi fac de cap pe străzile din Suceava

Oficialii Poliţiei susţin că nu pot controla fenomenul deoarece afaceriştii se feresc mereu de controale.

Mulţi suceveni se arată agasaţi de numărul tot mai mare de afacerişti, care-i îmbie la colţ de stradă cu produse contrafăcute sau furate. Potrivit unui studiu realizat de studenţi ai Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava, cele mai frecventate locuri de către comercianţii ambulanţi sunt Piaţa Centrală, bulevardul George Enescu, Parcul Central şi zona bazarului.


Trecătorilor li se bagă în faţa ochilor, cu forţa, telefoane mobile, aparate foto, camere video, parfumuri, ţigări, pantofi sport, ceasuri, bijuterii, valută sau chiar autoturisme. O parte dintre bişniţari oferă marfa la un preţ chiar mai mare decât valoarea reală.


Sucevenii se feresc cât pot


În plus, produsele nu au certificate de producător sau de omologare. „Îţi taie pur şi simplu calea, ba cu o cameră video, ba cu un telefon sau cu ţigări. De fiecare dată îi ocolesc şi merg mai departe. Nu pot cumpăra de la astfel de indivizi, n-am nicio încredere“, este de părere Grigore Berci, locatar în zona George Enescu. Alţi suceveni se plâng totuşi că „au luat plasă“, crezând, după negocieri îndelungate, că fac o afacere pe cinste la colţ de stradă.

„O singură dată am cumpărat de la un individ care vindea telefoane mobile şi când am ajuns acasă nici nu se mai deschidea, era un fals. De atunci m-am jurat să nu mai încerc vreodată“, a spus unul dintre sucevenii înşelaţi. Oficialii Poliţiei susţin că nu au cum să combată fenomenul şi că eforturile lor nu pot avea un efect pe termen lung deoarece bişniţarii au deprins deja modul în care să comercializeze marfa fără să fie prinşi.


„Le confiscăm produsele, le aplicăm sancţiuni contravenţionale, dar nu putem stopa acest fenomen. Comercianţii ambulanţi vin întotdeauna pe stradă doar cu o parte din marfă“, explică un reprezentant de la Biroul de Relaţii cu Publicul al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.


Oficialii Poliţiei nu fac decât să recomande sucevenilor să nu intre în contact cu astfel de persoane şi să cumpere mărfuri de la magazine sau vânzători autorizaţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite