Suceava: Biserică militară de un milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Biserică militară de un milion de euro
Suceava: Biserică militară de un milion de euro

Construcţia clădirii a început în 2000 şi a costat până acum 500.000 de euro. Pentru finalizare este nevoie de aceeaşi sumă.

Biserica militară, construită de pompierii din judeţul Suceava împreună cu Poliţia Municipală, va fi îmbrăcată în aur de 24 de karate. Vor fi împodobite cu preţiosul metal catapeteasma, fondul picturilor murale, cât şi baldachinul unde vor sta o parte din Moaştele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Inserţiile îi vor costa pe ctitorii lăcaşului de cult 60.700 de euro.

„Până în prezent s-au cheltuit 500.000 de euro pentru construcţia din temelii. Ne mai trebuie în jur de 300.000 de euro pentru pictură şi restul lucrărilor. Doar catapeteasma costă 26.000 de euro, 16.000 foiţele de aur şi 10.000 manopera picturilor deoarece vor fi 55 de icoane“, a precizat Ovidiu Iacob, preot militar la Biserica „Ştefan cel Mare şi Sfânt, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş“.

Fundaţia, turnată de militarii în termen
Construirea lăcaşului de rugăciune a început acum 9 ani. La 16 aprilie 2000, pompierii, poliţiştii şi jandarmii din Suceava au pus umăr de la umăr şi au demarat proiectul. „La început au fost şi cei de la Jandarmerie. S-au retras acum trei ani şi am rămas doar noi, pompierii şi Poliţia Municipală. Avem şi în sediu o capelă în care se rugau pompierii şi unde se ţineau slujbe“, a explicat Marius Tăuţeanu, comandant locţiitor.

Deoarece mâna de lucru este foarte scumpă, zidurile au fost ridicate de către militarii în termen, iar iniţiatorii proiectului au donat bani până şi din propriile salarii. Chiar şi aşa cheltuielile au fost însemnate. Picturile murale costă 40 euro pe metrul pătrat, ceea ce aduce întreaga manoperă la preţul de 36.000 de euro.

Nici vitraliile nu sunt mai ieftine, fiind nevoie de 35.000 de euro. „Cupola noastră este cea mai mare din oraş, are 12 geamuri pe care dorim să le schimbăm cu vitralii, pe care vor fi pictaţi cei 12 apostoli. De asemenea, avem ceva deosebit, o cameră de spovadă unde să nu se poată trage cu urechea“, a adăugat preotul militar.

Acesta mai specifică faptul că pentru un metru pătrat de catapeteasmă se folosesc 11-12 pachete cu foiţe de aur. Este nevoie de aplicarea a 3-4 straturi de foiţă pentru ca lucrarea să iasă „ca la carte“. Catapeteasma a fost sculptată în lemn de tei, după modelul aceleia de la Mănăstirea Cămârzani.

„Pentru că biserica nu este parohie propriu-zisă, lumânările şi serviciile sunt gratuite. Ne place nouă să spunem că biserica este a doua din judeţ, deoarece mai este una militară în Fălticeni. Vom forma şi un cor, însă momentan sunt doar patru subofiţeri cu ajutorul cărora fac slujbele“, a încheiat părintele Iacob.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite