Bani mai puţini pentru analizele sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii care vin cu bilete de trimitere de la medicul de familie sau specialist sunt programaţi în maximum 30 de zile, însă cei care nu pot să aştepte şi nu reprezintă o urgenţă sunt obligaţi să scoată bani din buzunar pentru a-şi plăti analizele.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a prelungit contractele cu furnizorii de servicii medicale, repartizând astfel şi sumele pentru fiecare furnizor în parte. Dacă pentru medicamentele compensate s-au alocat aproape 150% din media trimestrială a anului trecut, cei mai puţini bani au fost alocaţi pentru laboratoarele de analiză.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, asistenţa medicală pentru specialităţi paraclinice, adică laboratoarele de analiză, au primit 821.000 lei, reprezentând 77,42% din media trimestrială a anului 2010. “Aceşti bani au venit repartizaţi pe fiecare serviciu în parte direct de la CNAS, noi doar am încheiat actele adiţionale cu furnizorii”, ne-a spus Anda Sălăgean, purtătorul de cuvânt al CAS Suceava.

În aceste condiţii, laboratoarele de analiză sunt obligate să reducă numărul programărilor pacienţilor pentru a reuşi să facă urgenţele medicale şi gravidele, care au prioritate. “Anul trecut am avut aproximativ 25.000 lei/lună, însă anul acesta, până la semnarea noului Contract Cadru avem în jur de 23.000 lei/lună bani ce ne ajung pentru aproximativ 600 de pacienţi”, ne-a spus doctorul Adrian Oprea, directorul Laboratorarelor Synevo Suceava.

Practic, bolnavii care vin cu bilete de trimitere de la medicul de familie sau specialist sunt programaţi în maximum 30 de zile, însă cei care nu pot să aştepte şi nu reprezintă o urgenţă sunt obligaţi să scoată bani din buzunar pentru a-şi plăti analizele.

Nu ştiu cine îşi face analize gratuite la noi pentru că eu nu mi-am făcut niciodată. Am plătit chiar şi pentru băieţelul meu la orice doctor am mers”, ne-a spus Nicoleta Atodiresei, în vârstă de 32 de ani, mama unui băieţel de doi ani.

Cei mai mulţi bani au ajuns la spitale

În total la Suceava au ajuns pentru trimestrul I al acestui an 67.044.000 lei ceea ce reprezintă 96,77% din media trimestrială a anului 2010. Pentru medicii de familie s-au alocat 7.023.000 lei, pentru ambulatoriul de specialitate 1.504.000, pentru medicamente cu şi fără contribuţie 25.473.000 lei, în timp ce pentru îngrijirile la domiciliu doar 16.000 lei. Cei mai mulţi bani au ajuns la spitalele din judeţ, 27.506.000 lei, reprezentând 91,77% din media trimestrială a anului 2010.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite