Bălăcenii şi-au făcut singuri dispensarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii din Bălăceana se bucură că vor profesa în condiţii moderne
Medicii din Bălăceana se bucură că vor profesa în condiţii moderne

Sătenii au muncit luni de zile fără niciun ban. În schimb nu vor mai dârdâi de frig când merg la medic.Dotările de 10.000 de dolari au venit prin sponsorizare

Sucevenii din comuna Bălăceana au scăpat de dispensarul vechi, cu pereţii coşcoviţi şi instrumente medicale de pe vremea comunismului. Acum ei vor fi trataţi într-un sediu nou, renovat şi cu dotări minimale, dar la standardul celor europene.
Cabinetul medical a fost inaugurat pe 24 februarie, iar modernizarea s-a făcut prin programul „Împreună pentru fiecare“, demarat anul trecut de către Grupul Rompetrol . Din cele 89 de proiecte, doar 16 au câştigat finanţare, dintre care două la noi în judeţ.

„Clădirea în care se află acum primăria şi dispensarul comunal a fost propusă de Consiliul Judeţean pentru demolare. Noi am salvat-o şi am reuşit să facem un cabinet medical ca la oraş, cu sală de aşteptare, termopane şi boiler, calorifere pentru ca pacienţii să aibă tot confortul“, a detaliat Constantin Todiraş, viceprimarul comunei Bălăceana şi coordonatorul local al proiectului.

1.000 de asiguraţi

Întreaga investiţie a costat 10.000 de dolari. „Comuna avea posibilităţi restrânse de dezvoltare. Este un sat cu 700 de case, dar urgenţele medicale erau multe deoarece sunt mulţi oameni în vârstă. Consider acest proiect o mare izbândă pentru localitate“, a adăugat viceprimarul.

Localnicii sunt cei mai încântaţi de noul dispensar şi sunt convinşi că vor avea parte de un serviciu medical superior celui care a fost. La fel de mult se bucură şi doctorul din sat care, pentru a-şi face datoria, a fost nevoit să lucreze în condiţii insalubre, în frig şi în mizerie.

„Pentru a se termina repede lucrările, oamenii au lucrat voluntar. Au venit zidari, electricieni şi instalatori care locuiesc în sat. Dacă ar fi fost să plătim renovarea ar fi trebuit să cheltuim jumătate din bani numai pentru asta. În comună sunt 1.000 de locuitori asiguraţi din totalul de 1.800, însă la urgenţe primesc toţi îngrijiri medicale“, ne-a declarat Laura Ştefania, medic de familie în comună.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite