Aventură în munţii Rarău şi Giumalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii de natură şi plimbări montane au la dispoziţie zeci de drumuri marcate în cele două masive din Moldova. Tot ce vă trebuie sunt spiritul de aventură, îmbrăcămintea adecvată şi rezistenţa fizică. Răsplata constă în frumuseţea peisajelor la mare înălţime.

Oraşul Câmpulung Moldovenesc reprezintă un important punct de plecare cu rucsacul în spate spre Rarău (1.420 de metri altitudine). Trebuie să alegeţi traseul marcat cu un punct roşu, durata de urcare spre Pietrele Doamnei fiind de patru, cinci ore. La cabana Rarău puteţi ajunge şi cu autoturismul pe o şosea modernizată cu lungimea de 14 kilometri.


Unitatea hotelieră are 80 de locuri de cazare, la un tarif cuprins între 40 şi 50 de lei pe noapte, restaurant, teren de sport, zonă de campare. Tot din Câmpulung, un triunghi galben vă conduce spre Poiana lui Mândrilă (890 de metri altitudine), iar un triunghi albastru este călăuză spre Poiana Sihăstriei.


Poieni şi multe izvoare


„Traseul este frumos, accesibil şi copiilor. Eu am urcat cu fetiţa mea, care are 11 ani. Sunt izvoare din loc în loc, poieni în care te poţi odihni, dar şi porţiuni pe care le-am considerat provocări, în care am urcat ţinându-mă de crengile copacilor“, a spus Lucian Gherasim, economist. Pe Rarău se poate ajunge şi din comuna Pojorâta, marcajul fiind un punct roşu până în Vârful Prasca, iar de aici o bandă roşie vă ghidează spre poalele Pietrelor Doamnei. Durata traseului este de cinci ore. O frumuseţe aparte însoţeşte traseul Rarău-Zugreni, marcat cu o cruce galbenă. Drumul forestier, cu o lungime de 17 kilometri, este accesibil numai vara.


20 de lei pe noapte


Considerat cel mai înalt vârf muntos din Bucovina, masivul Giumalău (1.856 de metri altitudine) domină locul şi reprezintă un punct de atracţie pentru turişti. Aici puteţi ajunge pe traseul Valea Putnei-Pădurea Seculară Giumalău-Cabana Giumalău, care are o durată de opt ore, iar ca marcaj un cerc albastru. Cabana este primitoare şi, deşi nu există curent electric, un generator va alunga întunericul.


„Cazarea este 20 de lei pe noapte. Se pot face trasee la Cruce, Valea Putnei, Mestecăniş sau Zugreni“, a declarat Dana Boghian, cea care-i întâmpină  pe turişti la cabana Giumalău. Celebra cruce de pe vârful Giumalău, care se poate vedea de la zeci de kilometri depărtare, are 9 metri înălţime şi a fost contruită în urmă cu peste o sută de ani. Tot pe Giumalău a fost pregătit traseul de nouă ore Cabana Zugreni-Cabana Giumalău-Vf. Giumalău-Poiana Strungii-Valea Putnei, călăuza inscripţionată pe copaci fiind un triunghi galben.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite