Autorităţile locale sucevene în alertă din cauza febrei aftoase. Vezi aici principalele măsuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava s-a reunit astăzi la Prefectură şi a întreprins principalele măsuri de prevenire a răspândirii febrei aftoase în judeţ.

Această măsură de alertă vin în urma mai multor focare existente în prezent în ţări precum Bulgaria şi Turcia. Astfel, reprezentanţii locali au interzis importurile din Turcia şi mişcările prin comerţ intracomunitar din Bulgaria de animale vii din speciile susceptibile, a produselor de origine animală şi a subproduselor.

Agenţii economici sunt obligaţi să notifice intenţia lor de a efectua importuri sau comerţ intracomunitar. Poliţiştii, jandarmii şi medicii veterinari vor forma echipe mixte şi vor face controale în trafic pentru a depista eventualele transporturi ilegale de animale.

„Mişcările de animale din speciile receptive la febra aftoasă, şi nu numai, se vor efectua doar dupa certificarea sanitară veterinară de către medicii veterinari de la origine şi se va face doar în târgurile autorizate sanitar veterinar”, a declarat Monica Tătaru, purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

În paralel, medicii veterinari de liberă practică vor efectua examene clinice cu ocazia celorlalte acţiuni sanitar veterinare ce se execută în aceasta perioadă pentru a depista eventualele cazuri de boală la animalele receptive. De asemenea, mişcările de animale din speciile receptive la febra aftoasă, şi nu numai, se vor efectua doar după certificarea sanitară veterinară de către medicii veterinari de la origine şi se va face doar în târgurile autorizate sanitar veterinar.

Interzis păşunatul animalelor în zona frontierei


Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră va lua măsuri pentru a împiedica pe orice cale trecerea liberă a animalelor domestice şi sălbatice receptive de o parte şi de alta a liniei de frontieră. Se vor sechestra pe loc şi se vor supune examenelor sanitar veterinare animalele care au trecut peste frontieră în interiorul ţării.

Totodata se va interzice păşunatul în zona de frontieră pe o întindere mai mare de 1 Km. Va fi interzis adăpatul pe linia de frontieră, iar în caz de forţă majoră acesta se va permite numai în amonte de localităţile vecine de pe malul opus, din ţara vecină. Organele silvice vor anunţa imediat medicului veterinar orice suspiciune de boală la animalele sălbatice sau dacă au găsit animale moarte în fondul silvic.

„Se va  verifica cu atenţie ca certificatele de sănătate prevăzute în Directiva 64/432/CEE pentru bovinele vii, fără a aduce atingere articolelor 8b şi 9 din Decizia 2008/855/CE, pentru porcine, precum şi în Directiva 91/68/CEE pentru ovinele şi caprinele vii, care însoţesc animalele expediate din zone ale teritoriului Bulgariei care nu sunt enumerate la anexa I şi anexa II către alte state membre, să conţină următorul text: <Animale în conformitate cu Decizia 2011/8/UE a Comisiei din 6 ianuarie 2011 privind anumite măsuri provizorii de protecţie contra febrei aftoase din Bulgaria>”, a mai declarat Monica Tătaru.

În încheierea şedinţei, prefectul Suceava, Sorin Arcadie Popescu, a făcut apel la toate instituţiile statului să depună toate eforturile, conform competenţelor acestora, pentru implementarea măsurilor aprobate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite