Au ieşit în baruri la vânat muzică piratată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angajaţii unui restaurant din Suceava le-au pus ieri la dispoziţie inspectorilor mai multe acte
Angajaţii unui restaurant din Suceava le-au pus ieri la dispoziţie inspectorilor mai multe acte

Patronii de localuri care ofereau clienţilor melodii furate de pe internet au primit avertismente scrise. Dacă nu intră în legalitate în scurt timp, ei riscă amenzi. 

Inspectorii Uniunii Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) au verificat ieri câteva zeci de cluburi şi baruri din Suceava. Controalele au vizat „autorizaţia neexclusivă pentru difuzarea muzicii ambientale către public“.

„Această autorizaţie intră sub incidenţa unei legi pusă în aplicare din 2000. Pe atunci era doar un singur inspector pe ţară, însă acum există câte unul în toate judeţele. Patronii de baruri, cluburi şi discoteci trebuie să-şi procure de la noi aceste autorizaţii“, a declarat Eduard Marcovici, inspector UPFR.

Controale la melodiile în format MP3

Practic, firmele trebuie să achite o taxă lunară cuprinsă între 23,8 şi 66,64 de lei, în funcţie de suprafaţa localului. Pe lângă acestă taxă, patronii mai au de plătit încă două de aceeaşi valoare pentru autorizaţiile care protejează drepturile autorilor din muzică. Administratorii localurilor trebuie să se prezinte la sediul UPFR Suceava în termen de cinci zile de la primirea notificării, pentru a intra în legalitate. În caz contrar, inspectorii se pot întoarce înapoi însoţiţi de poliţişti.

În cazul în care pe calculatoarele din localuri se găsesc melodii MP3 descărcate de pe internet, fără drepturi de autor, unitatea de bază a computerului este confiscată de poliţişti. Ei o trimit la Bucureşti pentru analiză şi, în funcţie de câte melodii furate găsesc se stabileşte amenda. 

„Am mai făcut anul trecut controale în Suceava şi deja sunt în cercetare trei dosare penale ale unor prorpietari de baruri care nu au vrut să-şi achite această taxă“, a mai spus inspectorul. Administratorul unui local de pe strada Universităţii vizitat ieri de inspectori consideră că pretenţiile acestora sunt nejustificate. „Veniţi să cereţi ceva, dar puneţi la dispoziţie nimic. Este o lege proastă“, a spus Cornel Lefter, administratorul localului.
În ciuda pretenţiilor emise, administratorul s-a ales cu un avertisment şi are la dispoziţie ca, până pe 3 aprilie, să intre în legalitate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite