Atentat cu ţurţuri la viaţa sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de bucăţi de gheaţă, unele cu lungimi de peste un metru, riscă să se prăbuşească oricând peste trecători. Poliţiştii locali i-au atenţionat pe şefii de asociaţie că este datoria lor să înlăture bucăţile de gheaţă periculoase.

Ţurţurii au pus stăpânire pe streşinile şi acoperişurile din municipiul Suceava, iar unii dintre ei au o lungime de peste 1,5 metri. Aceştia pot să cadă oricând şi să-i rănească pe trecători, mai ales că vremea s-a încălzit, fapt ce favorizează desprinderea lor de pe streşini, uluce sau jgheaburi. Cei mai mulţi ţurţuri pot fi văzuţi la blocurile din cartierul Obcini.

„E de ajuns să-ţi cadă în cap un ţurţure din ăla mic şi să te rănească. Iarna merg cât mai departe de blocuri, tocmai ca să nu-mi cadă ţurţuri în cap“, a spus George Avram, contabil.

Poliţiştii atenţioneză trecătorii de pericol

Oamenii legii susţin că au luat măsuri pentru a fi curăţate acoperişurile blocurilor. „Poliţiştii locali merg la asociaţiile de proprietari pentru a le aminti că e datoria lor şi a proprietarilor de imobile să îndepărteze ţurţurii“, a declarat Viorel Horodenciuc, şef Poliţia Locală Suceava.

Chiar zilele trecute, poliţiştii locali au participat la acţiuni de înlăturare a ţurţurilor de pe acoperişurile blocurilor. „Am delimitat perimetrul şi, în timp ce locatarii de la etajul patru desprindeau ţurţurii, noi atenţionam trecătorii să se ferească“, a spus Ionel M., poliţist local.

Pompierii intervin gratuit

De când a nins în municipiu,  angajaţii ISU au intervenit de două ori. Prima acţiune a pompierilor a avut loc pe 6 decembrie, la o clădire de birouri din Suceava, când au fost îndepărtaţi ţurţurii de pe o suprafaţă de 30 m liniari. A doua a avut loc la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, pe 22 decembrie. „Intervenţia pompierilor e gratuită. Nu se percep taxe pentru aceste acţiuni“, a specificat Ioana Istrati, purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

Ea a mai precizat că proprietarii de imobile sunt cei obligaţi să ia „măsuri de marcare a perimetrului expus, de avertizare şi de îndepărtare a ţurţurilor cu mijloace proprii sau prin intermediul firmelor care au dotări specifice“

Sucevenii proprietari care nu-şi curăţă streaşinile de ţurţuri riscă amenzi de până la 1.000 de lei.  Până acum nu s-au aplicat sancţiuni contravenţionale.

Amenzi de până la 1.000 de lei
Deţinătorii de imobile sunt obligaţi să înlăture zăpada şi gheaţa de pe  acoperişuri şi terase, potrivit HCL nr. 289/200. Constituie contravenţie neîndepărtarea de la streşini, uluce şi jgheaburi a ţurţurilor care pun în pericol trecătorii şi se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi până la 1.000 de lei în cazul persoanelor juridice.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite