Asigurarea locuinţei, coşmarul sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie, proprietarii sunt obligaţi să-şi protejeze casa împotriva dezastrelor naturale. Cei care nu se conformează legii riscă să-şi piardă agoniseala în cazul unei calamităţi, dar şi să fie amendaţi cu până la 500 de lei.

Noile reglementări, care intră în vigoare pe 1 iulie, îi obligă pe toţi sucevenii să-şi asigure locuinţele, în termen de 5 zile de la construirea sau cumpărarea acesteia. Deşi legea pare o mană cerească pentru asiguratori, aceştia sunt foarte reţinuţi, deoarece au constatat că sucevenii nu sunt interesaţi să-şi asigure casele, nici măcar sub ameninţarea legii.

„Programul este destul de ambiguu. Nu există precizări clare care să-i lămurească pe oameni, iar din ce am discutat cu sucevenii, majoritatea nu sunt de acord cu această asigurare. Oamenii nu au bani, mai ales în această perioadă de colaps financiar. Nu ştim nici noi ce va fi“, a declarat agentul Ciprian Rusu.


Sucevenii etichetează legea drept „o aberaţie“ şi speră ca aceasta să nu intre în vigoare. „Poate unii îşi permit, dar sunt şi oameni foarte săraci, care nu au niciun venit şi se descurcă cum pot de la o zi la alta. Cum să-i obligi să se asigure? Eu mi-am asigurat casa pentru că aşa am crezut de cuviinţă, dar nu este normal să ne oblige“, ne-a spus Aurelia Prelipcean, proprietara unei case.


Între 50 şi 100 de euro pe an


Între timp, firmele de asigurări îşi lustruiesc ofertele. Costul unei poliţe variază în funcţie de valoarea locuinţei. De exemplu, pentru un apartament de bloc destul de vechi, construit până în 1990, ce ajunge la aproximativ 50.000 de euro, proprietarul trebuie să scoată din buzunar 50 de euro pe an. Preţurile cresc în funcţie de valoarea imobilului, de cât este de nou şi de ce utilităţi are, ajungând la 100 de euro pe an, spun asiguratorii.


Cei care nu-şi vor asigura locuinţele nu vor beneficia, în cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local. Mai mult, proprietarii riscă  şi o amendă între 100 şi 500 lei. Primarii vor fi cei care vor da aceste amenzi, iar 20% din valoarea sancţiunilor va rămâne la bugetul local.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite