Tainele Mănăstirii Hagigadar. Ce trebuie să faci ca toate dorinţele să-ţi fie ascultate FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slujbă armenească la Mănăstirea Hagigadar
Slujbă armenească la Mănăstirea Hagigadar

Câteva sute de pelerini au înfruntat ploaia şi temperaturile scăzute, de sub 15 grade Celsius, pentru a participa duminică la slujba oficiată cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la ctitorirea Mănăstirii Hagigadar din apropierea municipiului Suceava.

La procesiunea susţinută de un sobor de preoţi armeni, în frunte cu Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, au participat credincioşi veniţi din aproape toate colţurile lumii, din Olanda şi până în SUA.

Cunoscută şi ca „Biserica dorinţelor", Mănăstirea Hagigadar adună an de an credincioşi nu doar armeni, care vin aici cu convingerea că problemele lor se vor rezolva. Anul acesta, la cinci secole de la înfiinţarea mănăstirii, oamenii au venit şi pentru a fi binecuvântaţi de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos şi Patriarh Suprem al tuturor armenilor, ajuns la Suceava încă de sâmbătă seară.

Slujbă armenească la Mănăstirea Hagigadar

Procesiunea de la Mănăstirea Hagigadar a început înainte de ora 10.00, fiind urmată de liturghia arhierească în limba armeană, acolo unde au încăput doar o parte dintre pelerini, restul fiind nevoiţi să aştepte finalul slujbei în ploaia de afară. La final, Patriarhul Suprem al armenilor a ieşit din biserică, însoţit de soborul de preoţi, şi a sfinţit strugurii şi masa de hram, după care a sfinţit o cruce ridicată în curtea mănăstirii pentru a marca acest moment special.

Suceava Mănăstirea Hagigadar, locul unde îngenunchezi pentru fiecare dorinţă

Credincioşii care vin aici o fac atât în semn de mulţumire pentru că Dumnezeu le-a ascultat rugile, fie pentru a se ruga pentru sănătatea lor şi a celor apropiaţi şi pentru împlinirea altor dorinţe. Tradiţia spune că cei care vor să-şi vadă împlinite anumite dorinţe trebuie să urce în genunchi dealul care urcă spre Mănăstirea Hagigadar. Din cauza ploii care a căzut aproape necontenit ieri dimineaţă, credincioşii s-au mulţumit să înconjoare în genunchi doar biserica.

„Aş vrea să iau în toamnă un examen. Cred că mă ajută dacă merg în genunchi. Este greu, dar rezist", a spus Corina Prodan, una dintre credincioase.

O altă femeie venită de la Bucureşti era şi ea la fel de convinsă că dorinţele ei se pot îndeplini: „Merg în genunchi pentru binele meu, pentru sănătatea mea, a familiei. Fac asta ori de câte ori pot".

Ca în fiecare an, credincioşii care vin la Mănăstirea Hagigadar primesc la final supă de urechiuşe. Este o mâncare tradiţională armenească şi reprezintă un fel de colţunaşi mici umpluţi cu carne de vită. Fiecare femeie face câte minim 40 de urechiuşe pe care le pune apoi la fiert în supa pentru hram. Pentru fiecare 40 de urechiuşe se îndeplineşte câte o dorinţă.

Prima atestare documentare a Mănăstirii Hagigadar datează din 1512. Mai multe despre lăcaşul de cult citeşti AICI

Intră pe suceava.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite