Suceava: „Sfinţii Arhangheli“ stau cu ochii electronici pe enoriaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii parohiei Grădini din Fălticeni se comportă exemplar când merg la biserică

Ei ştiu că, în afară de Dumnezeu, îi mai văd şi cele nouă camere de supraveghere montate de preot în lăcaşul de cult şi-n cimitir.

Biserica are şi site pe internet, cu ajutorul căruia credincioşii veghează la liniştea răposaţilor sau pot asista la slujbe de acasă. Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Fălticeni a împlinit de curând 200 de ani, dar este la curent cu ultimele minunăţii ale tehnicii. Preotul paroh Bogdan Apostol a montat primele trei camere ale sistemului de supraveghere video, în primăvara acestui an. Acum are nouă, dintre care trei au vedere spre cimitir.


Investiţie de 10.000 de lei


Am pornit din raţiuni practice, deoarece se furau flori şi lumânări din cimitir. Apoi, mi-a venit ideea să las enoriaşii să vadă imaginile pe site-ul parohiei. Mă bucur că le place acest lucru, mai ales că cei 10.000 de lei investiţi sunt bani proveniţi din donaţiile lor şi din taxa pe cimitir“, a spus preotul Bogdan Apostol.


Parohul mai susţine că enoriaşii s-au cuminţit ca prin minune. Dacă în urmă cu un an răuvoitorii ajunseseră chiar să spargă cutia milei, acum lumânările sunt vândute în sistem de „autoservire“. Credincioşii îşi iau singuri şi plătesc cât trebuie.


„M-am uitat la
cimitir pe site, aseară“


Hoţii şi vandalii nu pot acţiona nici măcar la adăpostul întunericului, pentru că „ochii electronici“ au inclusiv vedere nocturnă. Enoriaşii se bucură să-şi ştie morţii în siguranţă. „M-am uitat la cimitir pe site, aseară. Şi în dimineaţa asta am privit oamenii veniţi la slujbă. Este minunată această idee. Acum pot să stau fără grijă, că pot să mă uit la morminte de acasă“, a spus pensionara Dorina Stan, enoriaşă cu rude care se odihnesc în cimitirul de lângă biserică.


Sistemul de supraveghere este apreciat şi de cei care nu sunt localnici. „Eu nu sunt din Fălticeni, dar am rude înmormântate în acest cimitir. Acum că există această posibilitate, nu mai am de ce să bat drumul până aici. Cred că iniţiativa este foarte bună şi ar trebui să fie preluată şi de alte biserici“, a spus inginerul Cecilia Onofrei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite