Aproximativ 50 de medici de familie suceveni au gând "de ducă" (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că numărul celor care au spus că refuză să semneze Contractul Cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate era de aproximativ 260, astăzi doar vreo 50 de medici de familie au venit să depună cererile pentru eliberarea certificatului de conformitate. Cu toate acestea, medicii au făcut cale întoarsă când reprezentanţii DSP Suceava le-au cerut mai multe documente.

Doar vreo 50 de medici de familie suceveni au ajuns azi la prânz la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava cu cereri de eliberare a certificatelor de conformitate cu ajutorul cărora să poată profesa în străinătate. Medicii au spus că vor pleca în strănătate dacă le vor fi scăzute veniturile şi vor fi obligaţi să consulte un anumit număr de pacienţi pe zi.

image

Această formă de protest, cum au numit-o aceştia, vine în urma noilor prevederi ale Contractului Cadru (Co-Ca) pe anul 2011 în baza căruia medicii trebuie să semneze până la sfârşitul lunii noi contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.

"Cea mai dură măsură este stabilirea plafonului la medicamente, dar şi scăderea veniturilor cabinetelor cu 33%. Situaţia este extrem de gravă, atât pentru pacienţii noştri cât şi pentru noi care am fost oarecum ameninţaţi că pacienţii ar putea fi preluaţi de ambulatoriu. În situaţia aceasta mă întreb cine ar mai face acţiunile profilactice pentru că noi suntem singurii care le facem", a explicat revoltată medicul de familie Irina Badrajan.

image

90% din medicii de familie suceveni refuză să semneze Contractul Cadru

Unii medici sunt hotărâţi să părăsească ţara dacă noile prevederi ale Co-Ca vor rămâne neschimbate. "Nici nu stau pe gânduri. Atât eu cât şi soţia mea medic de familie avem invitaţii să plecăm în Franţa. Vom pleca dacă situaţia nu se schimbă. Am impresia că cineva îmi ia preşul de sub picioare", ne-a spus Mircea Săplăcan, medic de familie în Frasin.

image

Cu toate că medicii erau hotărâţi să depună aceste cereri de eliberare a certificatelor de conformitate, au fost nevoiţi să revină în altă zi deoarece reprezentanţii DSP le-au cerut şi diplomele în original ale studiilor absolvite.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite