„Apa a intrat în casă. Mi-am luat doar actele şi am fugit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa din curtea şi casa Mariei Titiliuc a fost scoasă de pompieri
Apa din curtea şi casa Mariei Titiliuc a fost scoasă de pompieri

Aceasta este doar una din zecile de persoane care au avut de suferit de pe urma deversării greşite a apei din lacul Lipoveni.

40 de gospodării din Iţcani au fost inundate ieri dimineaţă, în urma unei deversări greşite a lacului Lipoveni făcută de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava. Printre cei care au avut de suferit este şi familia Titiliuc. „Eram în casă când deodată a venit apa în grădină. Apoi, a intrat în casă valuri, valuri. Nu am apucat decât să iau geanta cu actele şi am fugit de spaimă. Am încuiat numai uşa, nu am apucat să dau drumul nici la găini, nici la câine“, a spus plângând Maria Titiliuc, proprietara uneia dintre casele inundate. O parte din păsări i-au murit înecate. Sucevenii susţin că nu au mai văzut atâta apă pe terenurile lor nici măcar în anii anteriori, când au mai fost inundaţii.

„Asta e deversare controlată?! Ne-au distrus tot în casă şi am renovat-o anul trecut. Noroc că ne-am asigurat că altfel eram distruşi. Să plătească cei care au greşit!“, a spus Laurenţiu Adomnicăi, un alt localnic căruia i-a intrat apa în casă. Zeci de pompieri cu motopompe au fost la faţa locului şi i-au ajutat pe localnici să scoată apa din gospodării. „Cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava au făcut o deversare controlată de apă de la acumularea Dragomirna cu 7 metri cubi pe secundă. Ei dau vina pe podeţ, dar cu siguranţă cei care au greşit vor plăti pentru ceea ce se întâmplă aici“, a declarat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei.

Verificări la Gospodărirea Apelor

Prefectul Sucevei, Sorin Popescu, a cerut Ministerului Mediului şi Pădurilor demiterea directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, Ioan Ungureanu, deoarece golirea acumulării Lipoveni a fost realizată fără verificarea stării albiei pârâului Dragomirna.  „În cursul zilei de ieri a fost semnalată în digul acumulării Lipoveni apariţia unei infiltraţii. Sistemul de Gospodărire a Apelor Suceava a luat măsura golirii controlate a acumulării, pentru a permite intervenţia la dig.Golirea a fost însă realizată fără verificarea stării albiei pârâului Dragomirna, ce traversează cartierul Iţcani din municipiul Suceava, aceasta fiind colmatată cu deşeuri lemnoase şi plastic. Acest lucru a determinat crearea unui efect de baraj, inundând aproximativ 30 de gospodării şi zece locuinţe“, a declarat prefectul Sorin Popescu. O comisie va identifica, inventaria şi evalua pagubele produse în Iţcani după deversarea de ieri.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite