Analizele medicale, un lux pentru suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cu venituri mici şi şomerii merg la doctor doar când boala este gravă, deoarece n-au bani să-şi facă investigaţii prealabile. În cabinetele şi policlinicile particulare din municipiu oamenii plătesc sute de lei pentru analize. 

 Controlul periodic al sănătăţii sau investigaţiile minime pentru a depista o boală sunt un lux pentru sucevenii fără asigurare medicală. „Oamenii vin de regulă când problema de sănătate este prea gravă. De regulă cer doar analiza de urină şi sânge. Preţurile diferă: proba la urină costă 12 lei, examenul parazitologic 10 lei, iar hemograma costă 22 de lei. Cine vrea rezultate totale la sânge trebuie să plătească  în jur de 60 de lei“, a spus Elena Vieru, asistentă la un centru de recoltare din Suceava.


„Sper să nu mă îmbolnăvesc mai tare“


Aflarea grupei sanguine costă 11 lei, iar pentru femeile care-şi doresc un copil şi vor să afle RH-ul, tariful este de 5 lei. Însă, până la analize, sucevenii au de plătit mai întâi un consult de specialitate. „Pentru un consult ginecologic la Policlinica Mare, tariful este 50 de lei. Eu nu am asigurare medicală deoarece nu lucrez nicăieri. N-am bani să-mi fac analizele aşa cum ar trebui şi sper să nu mă îmbolnăvesc mai tare“, a spus Aurica Creţu, şomeră. Cele mai scumpe sunt ecografiile şi radiografiile, cu preţuri cuprinse între 70 şi  200 de lei, în funcţie de complexitatea examinării.


Aşteaptă să se interneze


„Cei fără asigurare medicală de sănătate prin CAS ies în pierdere deoarece pentru acei câţiva bani pe care ar trebui să-i plătească lunar, dacă se întâmplă să se îmbolnăvească de mai multe ori pe an, sunt nevoiţi să cheltuiască şi de zece ori mai mult. De exemplu, o ecografie de şold costă 200 de lei“, a precizat Eugen Mircea, medic specialist în ecografie.


În aceste condiţii, sucevenii fără asigurare stau acasă până când boala li se agravează şi ajung să se interneze în spital, unde sunt trataţi indiferent de venitul lor. Din acest motiv spitalele ies în pierdere pentru că este puţin probabil să recupereze banii cheltuiţi pentru însănătoşirea pacienţilor săraci.
„În această categorie intră şi persoanele fără adăpost care ajung la urgenţe dar şi cei fără asigurare implicaţi în accidentele rutiere“, a declarat Tiberiu Brădăţan, purtător de cuvânt la Spitalul Judeţean.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite