Alex are nevoie de tratament la logoped

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii băieţelului cu deficienţe de vorbire nu-şi permit să-l ducă la cabinetele private din oraş. Alex Dumitriu (4 ani) îşi mai poate corecta problemele de comunicare doar dacă va face tratament cu specialişti.   

Copilul care a fost infectat la naştere cu bacteria E-coli şi a rămas fără sistemul imunitar a învăţat să trăiască cu suferinţa zi de zi. Băiatul de patru ani din Burdujeni a rămas doar cu un rinichi, în urma infecţiilor făcute în repetate rânduri şi a fost internat de 18 ori până în prezent pentru intervenţii medicale. 


Alex a suferit trei operaţii, iar părinţii se tem să nu ajungă la dializă deoarece rinichiul drept îndeplineşte şi funcţiile celui stâng. Părinţii disperaţi să-şi salveze copilul de la tratamentul medicamentos agresiv sunt nevoiţi să-i caute lui Alex nu doar un medic, ci şi un logoped. Din cauza faptului că Alex suferă şi de autism, acesta îşi dezvoltă greu limbajul.


Tratament foarte scump


„O şedinţă la unul dintre cabinetele din Suceava costă 50 de lei şi nu ne permitem. Ar veni ca din alocaţia băiatului să plătesc trei şedinţe şi să nu mai am de medicamente. El înţelege tot ce-i spun, îmi răspunde pe limba lui, dar îi trebuie un declanşator, să poată pronunţa cuvintele întregi“, povesteşte Adriana Dumitriu, mama copilului. Specialiştii în domeniu spun că şansele de recuperare în cazul băiatului sunt mari deoarece un copil autist nu interacţionează cu nimeni, se închide în lumea lui, pe când Alex este comunicativ, se joacă şi îi ascultă pe părinţi.


„În cabinet se află oglinzi pentru ca preşcolarul să se uite la propriile mişcări, iar în activităţi introduc jocul, imagini şi forme. În cazul unui copil autist tratamentul constă în probe practice, iar în funcţie de gravitate numărul orelor se suplimentează de la două pe săptămână la patru“, a declarat Georgeta Cobuz, logoped.


Mama spune că ar dori să-şi audă copilul spunând atunci când îl doare ceva, să poată descrie exact, pentru ca medicul să ştie ce nu este în ordine. „Trebuie cineva care este pregătit în acest domeniu, un logoped care are metode prin care să-l determine să vorbească, aşa eu mă străduiesc, însă nu reuşesc mare lucru“, adaugă mama.


Pentru ca Alex să poată vorbi cu ceilalţi copii şi să se poată juca are nevoie de 50 de lei pe ora de consiliere, ceea ce este prea mult pentru familie. Dacă Alex ar găsi un logoped care să-i ofere gratuit măcar o oră pe săptămână de consiliere şi care să o înveţe pe mamă cum să facă exerciţii cu el acasă zilnic, o parte dintre probleme s-ar rezolva.

Cum îl puteţi ajuta pe Alex

Sucevenii care îl pot ajuta pe Alexandru să aibă parte de o copilărie normală sau măcar să-şi poată continua tratamentul vital pot dona bani în contul mamei, Adriana Nicoleta Dumitriu: RO18BRDE340SV24812343400. Cei care doresc, se pot prezenta la sediul redacţiei „Adevărul de Seară“, de pe strada Universităţii, nr. 42, etaj 3, unde pot lua legătura cu reporterii pentru informaţii suplimentare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite