Milionarul Tiberiu Vicol, închisoare pentru fraude cu fonduri europene la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tiberiu Vicol
Mihai Tiberiu Vicol

Omul de afaceri Mihai-Tiberiu Vicol a fost condamnat definitiv la patru  ani şi nouă luni de închisoare cu executare pentru o fraudă de un million de euro.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti, judecătorii au confirmat sentinţa similară dată de instanţa de fond, Judecătroia Scetorului 5. Cealaltă inculpată din dosar, Gina Capotă, fostă Surdu, a fost condamnată la o pedeapsă de trei ani de închisoare. Cei doi trebuie să plătească îb solidar cu o societate comercială, daune de aproxiamtiv 500.000 de euro Ministerului Turismului,

Acuzaţiile

Acest dosar s-a constituit ca urmare a unei sesizări a Departamentului pentru Lupta Antifraudă din cadrul Guvernului României.

Mihai-Tiberiu Vicol, administrator la SC MEGA ELECTRIC SRL Buftea, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene;
- omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri;
Gina Capotă, fostă Surdu, director administrativ la SC MEGA ELECTRIC SRL Buftea, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de:
- fals material în înscrisuri oficiale, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile împotriva intereselor financiare ale comunităţilor Europene;
- complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.

Contracte de construcţie


Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut o finanţare din Programul PHARE 2001 cu Proiectul denumit "Centrul Economic Bucovina Suceava", proiect ce are ca obiectiv principal construirea în com. Salcea, jud. Suceava a unui complex format din zece imobile pe o suprafaţă de 12,56 ha, în imediata vecinătatea a aeroportului Salcea.

În perioada 6 septembrie 2004 -14 aprilie 2006, Mihai-Tiberiu Vicol în calitate de administrator delegat al SC Mega Electric SRL Buftea, jud. Ilfov, a făcut demersurile legale pentru încheierea a mai multe subcontracte de lucrări şi furnizări de materiale cu SC Aktor din Grecia (firmă ce avea, în cadrul proiectului, calitatea de contractor).

Acte falsificate

În acest context, Mihai-Tiberiu Vicol şi Gina Capotă, pentru a demonstra îndeplinirea condiţiilor de impuse de lege pentru a participa la acest proiect, au depus două certificate de atestare fiscală (unul dintre acestea fiind falsificat de Gina Capotă), în care se menţiona în mod nereal că Mega Electric nu are datorii la bugetul de stat. În plus, Mihai-Tiberiu Vicol a mai depus şi alte documente (recomandări, scrisori de recomandare, autorizaţii, certificate) emise de mai multe persoane juridice pentru o altă societate comercială care avea, însă, o denumire foarte asemănătoare cu Mega Electric.

Au obţinut pe nedrept 826.125 de euro


În perioada februarie 2005 – octombrie 2006, Mihai-Tiberiu Vicol a omis să furnizeze unele date impuse de lege pentru obţinerea de fonduri europene, referitoare la faptul că firma pe care o reprezenta intrase în procedura de declarare a falimentului şi era în interdicţie bancară.
Mega Electric a obţinut pe nedrept suma de 826.125 de euro (din care 516.989 de euro din fonduri PHARE).


Consiliul Judeţean Suceava a comunicat că lucrările la Centrul Economic Bucovina Suceava au fost realizate în conformitate cu prevederile proiectului, motiv pentru care nu se constituie parte civilă în cauză.


Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite