Afaceriştii, speriaţi de controlul de la Fisc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii financiari vor face vizite inopinate de la 1 iulie, la firme, pentru a vedea dacă se aplică TVA de 24%. Numeroşi comercianţi susţin că perioada scurtă de aplicare a noii taxe nu le-a lăsat timp suficient pentru a stabili legal noile preţuri la rafturi.

Comercianţii din Suceava au mari bătăi de cap cu recalcularea costurilor diferitelor produse scoase la vânzare. Ei susţin că le este imposibil ca în patru zile, până mâine, să stabilească noile preţuri. „Nu o să avem timp să facem toate demersurile, iar de pe 1 iulie vor veni de la Finanţe în controale pentru a vedea dacă am respectat legea. Vor găsi mulţi cu dosarele în cap deoarece nu toţi au datele  pe calculator, sunt care mai umblă cu registrul“, a spus Daniel Fărâmă, patron de magazin.


„Vom fi muritori de foame“


Creşterea TVA de la 19% la 24 % îi sperie şi pe suceveni deoarece aceştia vor scoate mai mulţi bani din buzunar la cumpărături. „După ce ne-au luat din salarii, acum scumpesc TVA-ul pentru ca să nu mai avem putere de cumpărare. O să ajungem muritori de foame“, a spus Liliana Adomnicăi, funcţionar public.


Ordonanţa de Urgenţă dată cu doar patru zile în urmă nu permite nici supermarketurilor să-şi actualizeze preţurile deoarece doar un inventar complet ar dura peste patru zile. „Pentru a face acest lucru, nu este atât de uşor pe cât se pare. Trebuie făcut un inventar, procese verbale cu schimbarea de preţ pe categorii de produse în funcţie de TVA şi altele. După 1 iulie, inspectorii de la Finanţe vor merge în control şi asta vor cere prima dată, procesele verbale“, spune Maria Cornaci, expert contabil.


Primăria, în câştig


Singura care iese în câştig din această mărire de TVA este Primăria deoarece o mare parte dintre veniturile la bugetul local sunt de la Finanţe, bani proveniţi din amenzi şi impozite.


Primăria Suceava primeşte de la Direcţia Generală a Finanţelor cei mai mulţi bani. Aproape 73% din bugetul local vine din sumele defalcate pe TVA. 

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite