Aeroportul sucevean va fi modernizat în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni au adoptat proiectul de modernizare a  Aeroportului „Ştefan cel Mare” astfel încât, cel puţin pentru moment, au stopat închiderea acestuia de către Autoritatea Aeroportuară Română.

Din teama ca nu cumva aeroportul situat în Salcea să fie închis, aşa cum a ameninţat Autoritatea Aeroportuară Română, ieri, în cadrul unei sedinţe a Consiliului Judeţean, consilierii au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici pentru Aeroportul „Ştefan cel Mare”.

Astfel, conform hotărârii, acesta va intra începând din acest an într-un proces de modernizare care, în final, va permite aterizarea pe aeroport a aeronavelor mai mari, de tip Boeing 737 ori 767.

Lucrările, în valoare de 40.5 milioane de euro, vizează în primul rând modernizarea pistei precum şi a sistemul de balizaj, urmând a se contrui o pistă cu o lungime de 2460 metri şi cale de rulare de 183,5 metri, iar dispozitivele de balizaj să devină mai performante.

Pentru ca aceste lucrări însă să demareze, Consiliul Judeţean trebuie mai întâi să identifice o sursă de finanţare, acestas neavând banii necesari plăţii lucrărilor. În acest scop, conform şefului Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, aceştia doresc să opteze pentru un parteneriat public – privat, lucru care nu este încă posibil, neexistând o lege adoptată în acest sens.

Acest impediment urmează însă a fi eliminat, şeful CJ declarând că a primit indicaţii precum că Guvernul are drept prioritate adoptarea unei legi în acest scop.

Dacă acest lucru nu va fi însă posibil, consilierii judeţeni vor fi nevoiţi să caute altă sursă de fiunanţare. În acest scop Gheorghe Flutur a înaintat adrese către Primăria Suceava, Primăria Botoşani şi Consiliul Judeţean Botoşani astfel încât, în cazul unui posibil împrumut acestea să contribuie financiar la achitarea creditului.

„Dorim să atragem investitori pentru a moderniza aeroportul de aceea vrem să apelăm la parteneriatul public privat. Această lege se află printre priorităţile guvernului şi sperăm să iasă cât mai repede. Dacă nu vom apela la credit furnizor”, a declarat Gheorghe Flutur, şeful CJ.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite