A început marea vaccinare
0
Un milion de doze de vaccin sunt destinate în acest sezon imunizării împotriva gripei obişnuite şi a celei porcine. Ministerul Sănătăţii (MS) derulează şi anul acesta campania de vaccinare gratuită antigripală.
Un milion de doze de vaccin gripal sunt prinse în bugetul pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire în sezonul 2011-2012. Într-o primă etapă, vaccinarea a început deja la direcţiile de sănătate publică, unde s-au achiziţionat 256.281 de doze de vaccin gripal.
Cine se vaccinează primii
Potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control - ECDC), imunizarea a început cu persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, cu copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi cu personalul medical.
Restul de aproximativ 730.000 de doze de vaccin gripal sunt în curs de achiziţie de către Ministerul Sănătăţii, prin licitaţie publică, procedură care este în faza de analiză a ofertelor. Faţă de anul trecut, când MS a cumpărat 3 milioane de doze direct de la producătorul intern, Institutul Cantacuzino, cu 13 milioane de lei, anul acesta instituţia centrală a solicitat de pe piaţa liberă o cantitate de vaccin de 3-4 ori mai mică şi a pus la bătaie 11 milioane de lei.
Vaccinul din această iarnă va fi un amestec de trei tulpini, A/(H1N1), A/(H3N2) şi B, toate recomandate de OMS. Ministerul a cerut ofertanţilor ca vaccinul să fie purificat şi inactiv (să conţină o tulpină de virus care nu mai este viu) şi să fie livrat împreună cu câte o seringă. Odată cumpărată cantitatea de vaccin, ea va fi repartizată în judeţe pentru continuarea vaccinării.
Gratis la cabinet
Dar iată cum a început vaccinarea în toată ţara. În judeţul Neamţ, fiecare medic de familie a primit câte 20 de doze, iar în farmacii se găsesc vaccinuri la preţuri între 25 şi 40 de lei. După repartizarea primelor 6.200 de doze de la DSP Tulcea, s-au vaccinat 780 de persoane. Medicii de familie din Cluj au primit vaccinurile cu o întârziere de o lună. „Vaccinul antigripal se administrează toamna, înainte de sezonul de gripă, sau chiar în plin sezon, până prin luna martie", a declarat Anca Bălan , medic de familie.
În farmacii, vaccinul costă între 14 şi 40 de lei
O parte dintre bătrânii, copiii şi persoanele considerate cu risc din Bihor au început deja să fie imunizaţi. Orădenii care nu doresc să aştepte pot găsi în farmacii vaccinuri cu preţuri începând de la 34 de lei. Prima tranşă de 6.400 de doze a fost deja repartizată la medicii de familie şi la unităţile de primiri urgenţe din judeţul Mureş.
Numărul persoanelor care ar trebui să se vaccineze gratuit împotriva virusului gripal este cu două mii mai mare faţă de anul trecut, spune purtătorul de cuvânt al DSP Mureş, dr. Gabriela Uifălean. La Braşov, cine vrea poate găsi vaccinul în farmacii, la preţuri cuprinse între între 14 şi 32 de lei. „Mai avem o singură doză de Influvac, la preţul de 23 de lei. Vaccinul antigripal s-a vândut foarte bine în acest sezon", a spus Maria Popa farmacistă.
La Sibiu au fost vaccinate 454 de persoane, 220 dintre ele au vârste de peste 65 de ani. La Suceava, primii vaccinaţi sunt cei foarte bolnavi şi care nu îşi permit să şi-l cumpere din farmacii, cei care nu au niciun ajutor. La Satu Mare, vaccinul se găseşte şi în farmacii, la preţuri cuprinse între 33 şi 40 de lei.
Primele doze au ajuns în Vaslui la spitale şi la centrele sociale. La Brăila, vaccinul nu a apărut încă în farmacii. Medicilor de familie din Constanţa le-au fost repartizate 6.400 de doze de vaccin la începutul acestei luni, iar până acum peste 2.000 de pacienţi au fost deja imunizaţi. Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul"
Critici UE
În februarie anul acesta, un raport european susţinea că, la nivelul UE, cheltuielile pentru imunizarea împotriva gripei A(H1N1) au fost mult prea mari faţă de severitatea bolii. Potrivit documentului, România se număra printre ţările care au avut unul dintre cele mai „bune" raporturi între numărul de vaccinări faţă de cel al dozelor cumpărate: 55%.