ALEGE SIMBOLUL SUCEVEI Votează aici imaginea care poate reprezenta cel mai bine oraşul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Redacţia „Adevărul“ din Suceava vă invită să luaţi parte la campania „Alege simbolul oraşului tău!“. În următoarele două săptămâni aveţi ocazia să votaţi online ce edificiu consideraţi că reprezintă cel mai bine oraşul Suceava. Pornind de la obiectivele listate mai jos, vă provocăm să veniţi cu noi propuneri şi, în acelaşi timp, să votaţi care dintre acestea consideraţi că merită să fie simbolul oraşului

UPDATE ora 15.30: Cetatea de Scaun conduce detaşat în competiţia pentru desemnarea simbolului oraşului Suceava. Voturile acordate însumează peste 82% din preferinţele sucevenilor, Muzeul Satului Bucovinean se află pe poziţia secundă, cu 9,26% din voturi, iar ultima în top se situează Curtea Domnească, care a atras 8,64% din voturi. Şi pe facebook cele mai multe „like-uri“ a primit Cetatea de Scaun, urmată de Muzeul Satului Bucovinean, în timp ce Curtea Domnească nu are niciun vot.
 
În ceea ce priveşte propunerile votanţilor pentru simbolul oraşului, se pare că localnicii asociază numele oraşului cu gropile de pe străzi, praful şi câinii vagabonzi. „Eu aleg câinii vagabonzi şi gropile! Mai reprezentativ de atât nu se poate. Cine vizitează prima dată Suceava nu vede Cetatea sau altceva, ci gropile şi câinii. Votaţi cu încredere. Aha, mai e şi praful!“, este părerea unui cititor, care s-a semnat Rew.

Votaţi în continuare pe suceava.adevarul.ro şi pe contul nostru de facebook simbolul oraşului Suceava. Peste două săptămâni, voturile contabilizate vor desemna câştigătorul.

Văzut prin ochii turiştilor, oraşul Suceava este asociat cu imaginea domnitorului Ştefan cel Mare şi, implicit, a Cetăţii de Scaun. Tocmai de aceea, prima propunere pe lista edificiilor care reprezintă cel mai bine municipiul reşedinţă de judeţ este Cetatea de Scaun.

Contracandidaţii sunt Muzeul Satului Bucovinean şi Curtea Domnească. Voturile dumneavoastră vor declara câştigător doar unul din cele trei obiective turistice de pe raza oraşului Suceava. Campania „Alege simbolul oraşului tău!“ poate fi urmărită zilnic pe site-ul suceava.adevarul.ro şi pe pagina noastră de Facebook. Vom actualiza clasamentul periodic, punctând propunerile voastre şi argumentele pro şi contra. Spor la vot!

Cetatea de Scaun găzduieşte pe parcursul anului mai multe evenimente culturale cu tradiţie în Suceava, iar în prezent se derulează un proiect cu fonduri europene de restaurare a zidurilor şi amenajarea unui spaţiu pentru spectacole. Cetatea de Scaun a Sucevei a fost atestată documentar la 11 februarie 1388.

image

Interioarele cetăţii au fost parţial restaurate, astfel încât să amintească de viaţa de curte şi pentru a crea o imagine despre ceea ce a reprezentat locuinţa temporară a voievozilor Moldovei. Imediat după podul de acces se pot vedea primele încăperi destinate străjerilor, apoi curtea interioară pavată cu pietre. În cadrul amplasamentului de pe platoul Cetăţii turiştii pot vizita închisoarea, baia cu aburi, pivniţa, capela şi altele.

Citiți AICI mai multe despre Cetatea de Scaun a Sucevei



Muzeul Satului Bucovinean pune în valoare patrimoniul arhitectonic de factură populară din Ţara de Sus, reflectând organizarea şi activitatea complexă a unui sat bucovinean model. De-a lungul uliţelor sunt amplasate gospodării, biserica şi clopotniţa din Vama, datând din 1783, crâşma din Şaru Dornei şi instalaţii tehnice populare.

image
image

În interiorul caselor din cadrul Muzeului Satului Bucovinean se regăsesc cuptoarele, sobele, mobilierul tradiţional, textilele de interior şi piesele de port popular, care completează imaginea civilizaţiei tradiţionale bucovinene. Reprezentarea vieţii spirituale a ţăranului este realizată prin marcarea riturilor de trecere. Astfel, în casa Straja sunt expuse obiecte de recuzită pentru ritualul de botez, iar în casa Cacica este marcat ceremonialul de înmormântare, cele două praguri ale vieţii. Muzeul Satului Bucovinean s-a impus prin organizarea de spectacole folclorice şi festivaluri, târguri ale meşterilor populari, tabere de creaţie pentru elevi, devenind astfel un centru polarizator pentru viaţa culturală a Sucevei.

Curtea Domnească se află amplasată în perimetrul vechiului oraş medieval, în actualul centru al Sucevei. Zidurile fostei curţi s-au conservat pe o înălţime ce variază între 1 şi 5 m, iar cercetările arheologice au scos la iveală numeroase cahle de sobă, unele nesmălţuite şi altele smălţuite. În jurul ruinelor s-a construit un zid din piatră. Restaurarea edificiului a început în anul 2000, însă lucrările s-au desfăşurat cu întreruperi, din lipsa fondurilor.


Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea o fotogalerie de la Curtea Domnească

image

În primăvara anului trecut, s-au alocat 150.000 lei pentru împrejmuirea ruinelor Curţii Domneşti cu un gard nou, din piatră şi fier forjat. Primăria Suceava, Consiliul Judeţean şi Muzeul Bucovinei s-au asociat în acest an pentru a duce la capăt proiectul ce prevede restaurarea Curţii Domneşti, din centrul municipiului, pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare, urmând a fi atrase fonduri europene. Aceasta prevede realizarea unei construcţii în formă de „U“, din sticlă, ce foloseşte zidurile actuale şi păstrează şi arhitectura medievală.

Nu uitaţi, vă puteţi exprima opţiunile atât pe această pagină cât şi pe pagina noastră de Facebook. Spor la vot!

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite