8,5 milioane de euro îngropaţi într-o parcare cu 160 de locuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul pasaj subteran din municipiu va înghiţi o grămadă de bani şi va asigura staţionarea maşinilor doar pentru câţiva privilegiaţi din centrul oraşului. Şoferii suceveni sunt dezamăgiţi de planurile primăriei şi nici nu cred că acestea vor fi realizate în următorii cinci ani.

Şefii oraşului flutură cu mândrie un proiect, spun ei, revoluţionar. Ei au obţinut sprijinul Uniunii Europene pentru construirea unei parcări cu 160 de locuri, amplasată sub esplanada Casei de Cultură. „Vrem să reabilităm zona centrală prin creare de parcări subterane şi reabilitări pietonale. Proiectul acesta este cuprins în componenta de infrastructură şi ajunge la 35.719.493 de lei, aproximativ 8,5 milioane de euro. Parcarea va fi construită pe o suprafaţă de 26.877 de metri pătraţi şi va avea două pasaje subterane de acces“, a declarat Viorel Seredenciuc, viceprimarul Sucevei.


„Aici e un mare fâs“


Practic, Uniunea Europeană va asigura 70% din banii necesari, iar restul de 30% vor fi daţi de la bugetul local. Cele 160 de locuri de parcare amenajate cu cheltuială mare în centru sunt ca o picătură într-un deşert.


În Suceava există un deficit de zeci de mii de locuri de parcare. Mulţi şoferi sunt de părere că şefii oraşului vor cheltui o grămadă de bani fără să rezolve nimic. „Dacă erau 500 de locuri era acceptabil, în toate oraşele cu parcări subterane spaţiul este amenajat în aşa fel încât să încapă cât mai multe maşini. Aici este un mare fâs, 160 de locuri e nimica toată, o să avem mereu probleme cu aglomeraţia şi cu locul de parcare“, spune Ionuţ Constantinescu, taximetrist.


Edilii speră ca parcarea subterană să devină operaţională până în 2013, termenul-limită stabilit de Uniunea Europeană. O jumătate de an se va pierde însă doar cu formalităţile. Licitaţiile pentru desemnarea constructorilor vor avea loc spre sfârşitul primăverii. Cel mai probabil, câştigătorii se vor apuca de lucru la toamnă.


„O să vedeţi c-o să ne prindă 2015 şi tot nu o să fie terminată parcarea. Este muncă multă, se înşiră ei luni întregi şi la lucrările de suprafaţă, darămite la cele subterane. Acolo este de muncă, nu glumă, iar dacă firma care a luat licitaţia se mişcă în ritm românesc, o să ne săturăm de balamucul din centru“
, spune cu năduf Lucian Cobuz, funcţionar public.

____________________

Centrul, plin de sensuri giratorii
În acelaşi proiect de reabilitare a centrului civic intră şi construirea a două sensuri giratorii, unul pe bulevardul Ana Ipătescu şi celălalt pe strada Ciprian Porumbescu. În prezent, în centru există un singur sens giratoriu, iar edilii cred că mai multe vor pune ordine în trafic. Unii şoferii însă sunt de părere că vor încurca mai mult şi vor ocupa spaţiul de manevră al maşinilor de transport în comun. De asemenea, proiectul mai vizează şi reabilitarea trotuarelor de la Biserica „Sfântul Dumitru“ până la Consiliul Judeţean.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite