110 suceveni, ţepuiţi cu joburi în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii unei firme de recrutare le-au promis locuri de muncă bine plătite şi au luat de la oameni 80.000 de lei. Intermediarii de locuri de muncă, în frunte cu patronul turc al societăţii, au dispărut cu banii. Poliţiştii şi inspectorii ITM au început o anchetă

La mijlocul lunii februarie, în Suceava şi-a făcut apariţia firma SC Burnu-Mahmut SRL, cu sediul pe strada Universităţii, care a anunţat că intermediază locuri de muncă în agricultură în Germania. Anunţul a atras 110 suceveni, care visau să-şi rotunjească veniturile cu valută din străinătate. Ei au plătit câte minim 200 de euro, dar în loc de job s-au trezit cu o chitanţă care nu valorează nimic.


„Eu am doi băieţi şomeri care au crezut că aşa vor putea rezolva problema unui loc de muncă şi au plătit 400 de euro, cu promisiunea că vor pleca pe 10 martie în Germania la agricultură. Dar, după câteva zile după ce au plătit, nu mai răspundea nimeni la telefonul afişat de firmă şi nici nu găseam pe cineva la sediu“, ne-a povestit Mariana Frasiniuc, victimă. Ea nu este singura care a fost înşelată.


Amendă de 18.500 de lei


Alţi peste 100 de suceveni au venit la sediul firmei pentru explicaţii, dar s-au lovit de uşi încuiate. Disperaţi, cei păcăliţi au făcut plângere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi la Poliţie. Inspectorii ITM au venit la firmă în control şi au aplicat o amendă de 18.500 de lei, dar chitanţa a rămas lipită de geamul societăţii.


Totodată, sucevenii au primit confirmarea că au fost păcăliţi de reprezentanţii firmei Burnu-Mahmut. „Această firmă nu figurează cu contract de muncă înregistrat la noi“, a precizat Mariana Iriciuc, funcţionar din cadrul ITM.


Până când poliţiştii îi vor prinde pe ţepari, sucevenilor nu le-a rămas decât speranţa că îşi vor recupera vreodată banii. „Băiatul meu a vrut să meargă la muncă în Germania, aşa că i-am dat ultimii bani din casă să se înscrie. Mi-am dat seama că ceva nu e în ordine pentru că a venit acasă doar cu o chitanţă. Am fost cu reprezentanţii ITM şi am reuşit să recuperez jumătate din bani, dar tot am pierdut 600 de lei“, a povestit Ghiorghiţă Simion.


Patronul, cercetat penal


Poliţia a deschis un dosar în acest caz. Cele 110 victime au făcut plângeri că au fost înşelate cu sume cuprinse între 1.200 şi 2.600 de lei.
„Patronul firmei Mahmut este cercetat penal pentru înşelăciune. Acesta a dispărut cu 80.000 de lei“, ne-a declarat Gabriel Panţîru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Suceava. Administratorul căutat este cetăţean turc şi se numeşte Burnu Mahmut.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite