„Prima casă“, interzisă tinerilor suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea sucevenilor pot lua prin „Prima casă 2“ doar o garsonieră
Majoritatea sucevenilor pot lua prin „Prima casă 2“ doar o garsonieră

Principalul motiv pentru numărul mic de dosare aprobate îl reprezintă salariile. Băncile cer minim 400 de euro pe cap de membru de familie, sumă considerată un vis de către tineri.

Deşi în programul guvernamental „Prima casă 2“ s-a mărit plafonul de creditare la 75.000 de euro, faţă de 60.000 de euro cât era iniţial, sucevenii nu au mai multe şanse de a-şi cumpăra locuinţa mult visată.


„Zilnic vin câte vreo cinci persoane care se interesează de program. Mulţi însă pleacă supăraţi că nu sunt eligibili deoarece au venituri mici. În fapt, doar una din cinci persoane primeşte un credit“, ne-a declarat Georgiana Clipa, consilier bancar.

Salarii prea mici pentru obţinerea de credite
Principalul motiv pentru care sucevenii sunt dezamăgiţi este legat de veniturile financiare reduse. Cel care vrea să-şi cumpere casă trebuie să aibă un venit pe membru de familie de minim 400 de euro, adică circa 1.600 de lei, cu  mult faţă de media salarială înregistrată în judeţ care, potrivit statisticii lunare efectuate de către Direcţia Judeţeană de Statistică Suceava, este de 946 de lei. „În cadrul unei bănci, sunt eligibile pentru un credit doar persoanele care au un venit minim de 1.600 de lei. În caz contrar, pot opta pentru un co-plătitor, care să ajute la plata creditului“, ne-a precizat Grigore Şerbănescu, consilier credite.

Deşi băncile oferă doritorului posibilitatea de a găsi până la trei co-plătitori, care trebuie să fie rude de până la maxim gradul patru, soluţia nu este agreată de toţi sucevenii.

„M-am simţit penibil“
„Am vrut să iau casă împreună cu soţia, dar nu merită. Timp de 30 de ani stau lipit de bancă fără posibilitatea unui alt credit. Dacă la anul se întâmplă ceva, de unde iau bani?“, a spus Andrei Gherasim, vânzător. Sunt bănci care nu solicită neapărat venitul minim, dar împrumuturile pe care le acordă sunt mici. Cu 10.000 de euro se poate cumpăra doar o garsonieră de 11 metri pătraţi, iar cu 20.000 de euro, la un salariu de 1.200 de lei, se poate achiziţiona o locuinţă de maxim 26 de metri pătraţi.

La această sumă se adaugă şi un avans de 5%, precum şi plata notarului pentru un antrecontract de vânzare cumpărare, un evaluator, iar ulterior autentificarea la notar a actului de vânzare cumpărare. „Am auzit de program şi, la cererea soţiei am mers la bancă. M-am simţit penibil, căci numai nu mi-au râs în nas. Pentru salariul meu de 700 de lei îmi dădeau doar 12.000 de euro. Exact cât să-mi cumpăr o cutie de chibrituri cu titlu de locuinţă“, ne-a spus Alin Cobuz, lucrător comercial.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite