Un raport public confirmă groaza din şcolile ialomiţene. Elevi obligaţi să înveţe în clase cu mucegai şi fără parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o aproape o lună de la debutul noului an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa prezintă pe larg situaţia în care se află şcolile din judeţ. Condiţiile în care sunt obligaţi să înveţe elevii ialomiţeni sunt greu de imaginat.

Dezastru pus pe tapet

În cadrul unei şedinţe tematice organizată la sediul Prefecturii Ialomiţa, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa au prezentat public un raport referitor la situaţia în care se află şcolile, grădiniţele şi liceele din judeţ.

Deşi noul an şcolar a început de aproape o lună, în peste 30 de unităţi situaţia elevii sunt nevoiţi să studieze în condiţii improprii.

„Este un raport care reflectă cel mai bine situaţia în care se prezintă şcolile ialomiţene. Comparativ cu alte judeţe stăm destul de bine. Sunt şi situaţii care nu ne onorează dar încercăm să le ţinem sub control şi să le depăşim” au declarat în cadrul întâlnirii reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Ialomiţa.

Situaţii greu de imaginat

Pe lista unităţilor de învăţământ cu probleme a fost trecută Grădiniţa din cadrul Şcolii Gimnaziale «Radu Vodă» din Feteşti, unitate ale cărei săli de clasă au duşumeaua ruptă, tavanul căzut, geamuri sparte, iar uşile nu au clanţe.

Tot la Feteşti, de data aceasta la grădiniţa care aparţine de Şcoala Gimnazială «Dimitrie Cantemir», s-a constatat, ca urmare a controalelor de conformitate, faptul că imobilul are reţeaua electrică deteriorată, lambriuri mucegăite şi parchet distrus.

Grădiniţa Alexeni a rămas fără materiale didactice după ce, în luna iulie, imobilul a fost spart de hoţi. Mai mult, Şcoala şi Grădiniţa Raşi, alături de Şcoala cu Clasele I-VIII din Sălcioara, funcţionează de şase ani fără autorizaţie sanitară.

Imobilele nu au fost autorizate din cauza lipsei apei curente, a canalizării şi a sălilor de clasă unde elevii sunt nevoiţi să stea înghesuiţi.

 Vina pentru această situaţie o poartă, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar al Judeţului Ialomiţa, administraţia locală, „care nu a alocat fonduri pentru remedierea deficienţelor”.

 În alte trei unităţi de învăţământ s-a constatat faptul că apa pe care elevii o beau de la robinete le pune în pericol sănătatea. Este cazul Şcolii Generale Adâncata, Şcolii Generale «Constantin Ştefan» din Albeşti sau al Şcolii Primare din Bueşti.

În toate aceste cazuri s-a impus măsura realizării de noi analize fizico-chimice ale apei distribuită în reţea. În alte cazuri, şcolile au fost lăsate în paragină tocmai de cei care ar fi trebuit să le întreţină. Se întâmplă la Liceul Tehnologic «Areta Teodorescu» Griviţa, Şcoala Gimnazială Valea Ciorii sau Şcoala Gimnazială Platoneşti, instituţii de învăţământ unde este necesară efectuarea de lucrări de igienizare în curţile unde sînt amplasate.

Citiţi şi:

Şcoală cu biserică în curte, dar cu terenuri de sport impracticabile. Dezastrul din curtea unităţilor şcolare

O şcoală din Hunedoara va avea biserică în curte, însă riscă să rămână fără terenuri de sport. Oamenii lucrează de zor pe şantierul viitorului lăcaş de cult, dar în jurul bisericii terenurile rămase în patrimoniul şcolii par blestemate. Le-au fost rupte porţile şi sunt acoperite de buruieni. Şi la alte şcoli din oraş locurile unde elevii fac orele de educaţie fizică au devenit aproape impracticabile.


Cum aruncă Guvernul un milion de lei pe geam. Noile manuale se suprapun peste comanda pripită de manuale vechi

Ministerul Educaţiei a alocat peste un milion de lei pentru retipărirea vechilor manuale de la clasa I, Abecedar şi Matematică, bani „aruncaţi pe fereastră“, susţin dascălii şi experţii: acestea nu au ajuns în toate şcolile şi, mai mult, în curând vor fi înlocuite cu noile manuale şcolare.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite