Tradiţii de Crăciun pe mapamond. În Australia Moşul vine la plajă, iar în India se împodobesc arborii de mango

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă la români Crăciunul înseamnă miros de brad, petrecere cu familia, cadouri şi bucate tradiţionale pe alese, alte popoare petrec această sărbătoare în moduri diferite. De exemplu, australienii merg la plajă, în timp ce indienii împodobesc arbori de mango.

Câte culturi, atâtea obiceiuri atunci când vine vorba despre sărbătoarea Crăciunului. Fiecare ţară de pe mapamond marchează naşterea Mântuitorului în mod diferit, faţă de alte naţionalităţi. Am putea spune că mesele festive, cadourile de sub brad sau petrecerile în familie care se petrec la noi reprezintă cel mai autentic mod de a celebra Crăciunul. Ei bine, alte popare se bucură de această sărbătoare în alte feluri.

Moş Crăciun vine la plajă, în Australia

Cu toţii ştim faptul că în România Moş Crăciun împarte cadourile cu o sanie mare, trasă de reni. Evident clima este de partea btrânelului, pentru că, teoretic, în fiecare iarnă, de Crăciun ninge. Ei bine, sunt situaţii în care Moş Crăciun mai renunţă la sanie în favoarea altor mijloace de transport. Cum ar fi, de exemplu, şalupa. În fiecare an de Crăciun, plajele din Australia sunt împânzite de oameni care vin să-l întâlnească pe Moş Crăciun şi să se bucure de cadourile pe care le transportă cu barca cu motor, în valurile oceanului. De la întâlnire nu lipseşte şi ospăţul, australienii aducând cu ei cele mai bune mâncăruri pe care doamenele le prepară în bucătărie.


 

În loc de brad împodobit, mango împodobit

În tradiţia creştinilor din India nu există ideea împodobirii brazilor. Astfel, cel mai mulţi indienţi creştinaţi au renunţat la arborele cu cetina tot verde, în favoarea altora mai apropiaţi climei lor calde. Este vorba despre mango sau bananieri. Aceşti arbori, în fiecare an pe data de 24 decembrie, sunt împodobiţi cu luminiţe colorate şi globuri, asemeni unui tradiţional brad românesc. Copiii se adună în jurul arborilor şi cântă colinde. Tot în India, se folosesc şi lămpi cu ulei colorat pentru a decora exteriorul locuinţelor.

„Dun che lao Ren„ vine în China

„Dun che lao Ren„ este denumirea chineză a lui Moş Crăciun. Ca şi în alte ţări de pe glob, el ajunge în fiecare seară de Ajun la toţi copiii cuminţi şi lasă cadouri. Petrecerea de Crăciun în China se organziează mereu în case îmbrăcate în numeroase luminiţe, lanterne şi ghirlande de hârtie.  Masa de Crăciun este compusă din preparate rafinate şi portretele strămoşilor sunt aduse în camera principală a casei pentru ca şi ei să poată participa la festin. Mai mult, copiii nu primesc deloc dulciuri ci doar haine şi jucării noi.

Sacul cu cadouri, îngropat în zăpadă

Dacă în alte ţări Moş Crăciun lasă cadourile pe care le cară în sac sub bradul împodobit, ei bine nu acelaşi lucru se întâmplă şi în Suedia. Potrivit tradiţiilor locale, în ziua de Crăciun, copiii descoperă cadourile într-un sac pe care Moş Crăciun îl îngroapă în zăpadă.

Slobozia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite