Secretul ascuns într-o ceaşcă de cafea: bolile pe care le vindecă licoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: Shutterstock.com

Cel mai cunoscut efect al cafelei se referă la faptul că ne înviorează, oferindu-ne energie pentru o nouă zi. Medicii consideră că efectele cafelei asupra organismului sunt multiple.

Specialiştii din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova au publicat pe internet un studiu privitor la beneficiile pe care consumul de cafea îl poate avea asupra organismului. Astfel, profesorii universitari din capitala Olteniei explică pe larg ce efecte pozitive, dincolo de înviorarea de la primele ore ale dimineţii, poate avea licoarea asupra organismului. Secretul îl reprezintă un compus chimic misterios, care face din această băutură un redutabil medicament naturist împotriva mai multor afecţiuni.

„Cafeaua conţine un agent chimic, în prezent necunoscut, care stimulează producţia de cortizon şi adrenalină, doi hormoni de stimulare“, explică în studiul realizat profesorii universitari din Craiova.

Bolile pe care cafeaua le vindecă

Potrivit aceluiaşi studiu, specialiştii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova au descoperit faptul că produşii chimici din compoziţia cafelei au efecte benefice, reuşind să vindece o paletă largă de afecţiuni. De exemplu, sunt de părere specialiştii craioveni, cafeaua ar putea avea efecte pozitive împotriva Alzheimer-ului. „Mai multe studii au comparat consumatorii moderaţi de cafea cu nebăutorii sau puţin băutorii de cafea şi s-a constatat că la cei care beau cafea a fost semnificativ mai puţin probabil ca aceştia să dezvolte boala Alzheimer”, se arată în studiul citat, publicat pe site-ul Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova.

Mai mult, cafea ar putea să prevină cancerul, diabetul, protejează ficatul şi ar putea să protejeze dantura împotriva cariilor. „Taninul din cafea poate reduce potenţialul cariogen al alimentelor. Experimentele in vitro au arătat ca aceşti compuşi polifenolici pot interfera cu activitatea glucoziltransferazei de streptococi mutans, care ar putea reduce formarea plăcii” mai explică specialiştii din Craiova.

Atenţie, la riscuri !

În ciuda aprecierii de care se bucură, consumul de cafea ar putea avea şi reacţii adverse asupra organismului. Se pare că băutorii frecvenţi de cafea ar putea avea probleme gastrointestinale sau poate modifica somnul. De asemenea, se pare că interacţiunea dintre cafea şi alte medicamente ar putea afecta ficatul.

Citiţi şi:

Cum să ne păzim de guturai în sezonul rece. Infuziile şi uleiurile volatile din plante, cele mai eficiente remedii

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite