Salonul pentru dependenţi de droguri care a costat o avere şi este folosit drept depozit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 12 ani, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia are o secţie de Toxicologie, destinată pacienţilor dependenţi de droguri. Deşi este echipată cu aparate performanţe, ea nu poate fi utilizată pentru scopul în care a fost dată în folosinţă.

În anul 2005, Guvernul României investea aproximativ 400.000 de lei pentru a înfiinţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia o secţie de Toxicologie, pentru tratarea pacienţilor care consumă droguri, dependenţi de substanţe halucinogene şi alcool.

Secţia a fost dotată cu cele mai noi echipamente pentru efectuarea analizelor medicale şi recuperarea pacienţilor toxicomani. La 12 ani distanţă de la realizarea investiţiei, secţia de Toxicologie a celui mai mare spital din Ialomiţa se dovedeşte a fi inutilă. Mai mult, uneori, ea este folosită pe post de spaţiu de depozitare.

Prea puţine cazuri

Secţia de Toxicologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia a fost dată în subordinea secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului. Victor Baciu, medicul şef al ATI, precizează faptul că, uneori, se întâmplă ca bolnavii de pe secţia sa să fie aduşi în salonul de Toxicologie, din cauza spaţiului mic pe care Terapia Intensivă îl are la dispoziţie la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slobozia.

„Într-adevăr, aducem aici pacienţii de sus, de la etajul 4, acolo unde există secţia ATI de fapt. Recurgem la această procedură atunci când se aglomerează. Spaţiul de la ATI este destul de mic. Avem nevoie de unul nou, dar până atunci ne descurcăm cum putem” declară medicul Victor Baciu, şef secţie ATI Slobozia.

Mai mult decât atât, paturile de la Toxicologie sunt folosite şi în cazurile în care la spital ajung bolnavi care trebuie izolaţi sau să stea în carantină, aşa cum se întâmplă cu cei care suferă de TBC.

Cu toate acestea, în ciuda scopului pentru care a fost creată, adresabilitatea către secţia de Toxicologie a spitalului din Slobozia este scăzută. Statisticile arată faptul că într-un an, numărul cazurilor toxicologie internate este de cel mult 5. „Într-adevăr adresabilitatea cazurilor toxicologice sau real toxicologice este mică. Maxim 5 pe an” susţine medicul Victor Baciu.

Secţie fără specialist

O altă problemă întâmpinată o reprezintă lipsa unui medic specialist în tratarea afecţiunilor toxicologice. Reprezentanţii spitalului din Slobozia susţin faptul că au făcut numeroase demersuri pentru a angaja un astfel de doctor, însă eforturile au fost zadarnice. La toate concursurile organizate în ultimii 5 ani nu s-a prezentat niciun candidat.

Citiţi şi:

Cabinet de somnologie la sat: cum îi ajută un medic pe oameni să doarmă mai bine

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite