Povestea grandioasei colecţii de artă donată unui muzeului din Bărăgan. Cum a ajuns un colecţionar să lase o comoară statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colecţia de artă, găzduită de muzeul din Slobozia
Colecţia de artă, găzduită de muzeul din Slobozia

„Eu le-am plătit o dată, ele m-au răsplătit toată viaţă”. Acesta a fost crezul unui pictor bucureştean, de profesie inginer, care a donat Muzeului Judeţean Ialomiţa o avere. 900 de obiecte de artă, valorând 2.149.700 de lei, sunt expuse în Bărăgan, la dorinţa lui Nicolae Tuzlaru, colecţionar împătimit.

Întreaga sa avere pe care a strâns-o o viaţă, toate piesele purtând nume şi mărci celebre, a ajuns în anul 2001 la Slobozia. Întreaga colecţie cuprinde alături de lucrări personale, un număr mare de tablouri semnate de pictori români consacraţi din perioada interbelică şi de după, o colecţie valoroasă de icoane şi obiecte de cult, precum şi numeroase obiecte decorative care completeaza colecţia de artă a muzeului. “Colecţia Nicolae şi Zamfira Tuzlaru reprezintă o ,,zestre” de o valoare artistică deosebită pentru patrimoniul muzeului, zestre pe care încercăm să o punem în valoare aşa cum merită.

Colecţia cuprinde foarte multe lucrări de pictură şi grafică, unele dintre ele purtând semnătura unor nume de mare rezonanţa în lumea artistică: Eleutheriade, Aurel Cojan, Dărăscu, Camil Ressu, Corneliu Baba, Rudolf Schweitzer, Piliuţă, Victor Brauner, Iser, Arthur Verona, dar şi tablouri ale pictorului Tuzlaru: peisaje, naturi statice, portrete, precum şi seria tablourilor pictate numai în culori de plante,tehnica personală a pictorului Tuzlaru”, explică Florin Vlad, directorul muzeului.

Vase din porţelan celebre

Icoanele pe lemn şi sticlă sunt din sec.XVIII-XIX. Vasele decorative din porţelan poartă marca  unor ateliere celebre: Rosenthal, Limoges, Sevres, Delft, datate în sec. XIX şi XX-perioada interbelică. Obiectele din faianţă, marea majoritate pictate manual sunt tot din sec.XIX-XX. „Toate acestea reprezintă, fiecare în felul său, ceea ce Nicolae Tuzlaru, omul şi artistul, a strâns şi a îngrijit ca mai apoi să ni le dăruiască nouă, Muzeului Judeţean Ialomiţa şi vizitatorilor noştrii”, spune Vlad.

slobozia tuzlaru

Comoara din apartamentul cu două camere

Decizia de a dona valoroasa colecţie unui muzeu a luat- o în anul 2000 când soţia lui se îmbolnăveşte şi apartamentul cu două camere din Bucureşti în care locuiau devenise neîncăpător pentru întreaga sa colecţie. Tablourile erau aşezate în teancuri, sculpturile una lângă alta. Îngrijorat de viitorul valoroaselor piese din colecţia sa, pentru că nu avea copii şi nici prea multe rude, căutând un muzeu, Nicolae Tuzlaru a ajuns în Bărăgan. La acea dată, Muzeul Judeţean Ialomiţa a reuşit să finalize într-un timp record renovarea şi utilarea întregului spaţiu expoziţional, ivindu-se oportunitatea ca o sală să poate fi destinată în permanenţă acestei colecţii, exact aşa cum şi-a dorit Tuzlaru.

slobozia tuzlaru

Inaugurarea spaţiului expoziţional a fost marcată cu mult fast, iar autorităţile ialomiţene i-au împlinit colecţionarului toate dorinţele pe care acesta le-a solicitat în momentul donaţiei. «Dorinţa domnului Tuzlaru a fost să amenajăm o sală de expoziţie special pentru colecţia dânsului, să dezvelim o plachetă comemorativă cu numele său şi al soţiei şi să edităm o broşură în care să facem cunoscută colecţia sa. Exact aşa am făcut şi noi, a explicat Florin Vlad, directorul Muzeului Judeţean Ialomiţa.

Lecţia generozităţii

Floricica Dincă, tehnician proiectant, fostă angajată a muzeului din Slobozia, persoana care a preluată colecţia de la Nicolae Tuzlaru spune că a rămas profund impresionată de gestul său. Timp de o lună de zile, în vara anului 2001, femeia a făcut naveta la Bucureşti pentru a inventaria obiectele din colecţie. Despre Nicolae Tuzlaru spune că l-a perceput ca un om cald, meticulos, organizat şi foarte generos. Întâlnirea cu dumnealui a fost una specială, mi-am dat seama ulterior că am avut de învăţat multe lucruri, dar în mod special am învăţat lecţia generozităţii. De multe ori stau şi mă gândesc ce om minunat a putut fi. A reuşit să se desprindă de tot ceea ce a iubit toată viaţă pentru ca noi să ne putem bucura de o colecţie minunată, de obiecte deosebite. Putea să aleagă şi alte variante egoiste, dar nu a făcut-o. Chiar aşa s-a exprimat: de ce să le mânănce alţii sau să le bea? Să poţi să dăruieşti este un gest creştinesc, un gest extraordinar care transmite multă dragoste pentru semeni", povesteşte Floricica Dinca.  

Scandalul revendicării

În 2010, Muzeul Judeţean Ialomiţa este acţionat în instanţă de un moştenitor direct al familiei Tuzlaru. Este vorba despre Pavel Cherciu, un văr primar de-al colecţionarului Nicolae Tuzlaru. Alături de instituţia de cultură din Slobozia, au mai fost chemaţi să răspundă în faţa legii Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Ialomiţa, precum şi Ministerul Culturii. Intenţia moştenitorului a fost aceea de a revendica toate cele 900 de obiecte de artă, donate de către vărul său, în anul 2001, Muzeului Judeţean Ialomiţa. Acţiunea lui Pavel Cherciu a fost întemeiată pe contestarea autenticităţii actului de donare, prin care colecţionarul Nicolae Tuzlaru a lăsat obiectele de artă în grija instituţiei de cultură de la Slobozia... Veridicitatea respectivului document a fost foarte uşor de contestat. Toate acestea deoarece actul de donare al Colecţiei «Tuzlaru» nu a fost autentificat de către un notar, aşa cum cere legea. «N-am mai avut cum să facem acest lucru, pentru că la nici o lună după ce colecţia a ajuns la noi, proprietarul Nicolae Tuzlaru a murit...» a motivat istoricul Florin Vlad neîndeplinirea acestui procedeu legal.

slobozia tuzlaru

Vreme de 2 ani, Colecţia «Tuzlaru» a fost purtată pe la uşile instanţelor ialomiţene. În data de 13 noiembrie 2012, Muzeul Judeţean Ialomiţa a fost la un pas de a pierde obiectele de artă, a căror valoare depăşeşte suma de 2,1 milioane de lei. La acea dată, Tribunalul Ialomiţa a decis să respingă «ca neîntemeiată excepţia invocată de pârâtul Muzeul Judeţean Ialomiţa, privind lipsa de interes a reclamantului în formularea acţiunii. (...) Obligă pîrîtul Muzeul Judeţean Ialomiţa să restituie reclamantului obiectele ce compun „Colecţia Zamfira şi Nicolae Tuzlaru“, individualizate în listele anexate la „actul de donaţie“». Din fericire, decizia judecătorilor ialomiţeni a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, iar instanţa superioară din Capitală a decis să respingă acţiunea moştenitorului Pavel Cherciu. «Respinge acţiunea ca neîntemeiată» au motivat judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. 

slobozia tuzlaru

A călătorit în toată lumea

Născut în Bucureşti la 1octombrie 1931, Nicolae Tuzlaru a studiat la Şcoala Superioară de Arte şi Meserii(secţia grafică şi sculptură). A fost absolvent al Şcolii Militare de Radiolocaţie( şef de promoţie), iar pasiunea pentru pictură şi călătorii l-a purtat peste tot în lume: Franţa, R.S.Ceoslovacă, Grecia, R.D.Germania, Austria, R.P. Polonă, Turcia, Bulgaria, Ungaria, U.R.S.S., R.F. Germania, Italia, Anglia, Danemarca, Suedia, Norvegia şi Monaco. Are numeroase lucrări în colecţiile particulare din: România, Elveţia, Israel, S.U.A, Germania, Turcia, Austria, Grecia, Italia, Anglia, Franţa(50 de lucrări), Coreea de Sud, Danemarca, Suedia, Norvegia şi Monaco. De-a lungul carierei, a primit trei premii naţionale de pictură(premiul I) în anii 1981, 1985 şi 1987.

Activităţi expoziţionale:

1981-expoziţie personală de pictură la Cercul Militar Naţional

1982-expoziţie personală de pictură la Teatrul de Comedie

1983-expoziţie personală de pictură la Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti

1984-Sala Dalles, expoziţie republicană organizată de Uniunea Artiştilor Plastici

1984-expoziţie personală de pictură la Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti-83 de lucrări (71 în ulei şi 12 cu plante pentru care O.S.I.M. comunică pictorului cu nr.14911 din 1986 că Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu a dat aviz favorabil la dosarul de INVENŢIE-,,PROCEDEU DE INVENŢIE” înregistrat la O.S.I.M. cu nr.114009 din 08.06.1984)

1995-expoziţie personală de pictură la Galeriile DRAGOMIR-Bucureşti

1998-Galeria Arte 26-5.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite