Pacienţii care au învins COVID-19 sunt aşteptaţi să doneze plasmă. 76 de persoane, vindecate la spitalul din Feteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Municipal din Feteşti a fost declarat spital suport pentru pacienţii cu7 COVID-19 FOTO Adevărul
Spitalul Municipal din Feteşti a fost declarat spital suport pentru pacienţii cu7 COVID-19 FOTO Adevărul

Ialomiţenii care s-au vindecat de COVID-19 sunt chemaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină din Slobozia pentru a li se recolta plasmă, fluid atât de necesar pentru tratarea pacienţilor aflaţi în stare critică.

Centrul de Transfuzie Sanguină din Slobozia poate efectua procedurile medicale necesare astfel încât să ofere spitalelor unde există blonavi de COVID-19 acest produs sangvin, folosit în terapia anti-COVID-19. «Centrul Judeţean de Transfuzii Ialomiţa este pregătit să înceapă recoltarea de plasmă convalescentă Covid-19. Procedura de colectare a acestei plasme se poate face din sânge total. Nu avem un aparat de afereză, dar legea ne permite să recoltăm sânge total din care putem să preparăm plasma proaspăt congelată de la donatori vindecaţi de Covid-19. Centrul nostru a trimis către singurul spital din judeţ care tratează pacienţi cu COVID-19 protocoale de colaborare. Aşteptăm lista cu persoanele vindecate, pe care apoi le vom contacta în vederea donării de sânge» a explicat, pentru independentonline.ro, Raluca Cruceat, directorul Centrului de Transfuzie Sanguine Ialomiţa.

În judeţul Ialomiţa au fost vindecate până în prezent 76 de persoane, la spitalul suport de la Feteşti. Astfel, în perioada 1 aprilie-8 mai, la Spitalul Municipal "Anghel Saligny" din Feteşti au fost declaraţi vindecaţi 76 de pacienţi, depistaţi pozitiv la testul pentru COVID-19. De asemenea, în aceeaşi perioadă de timp, au fost efectuate 138 de teste personalului medical care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestei unităţi. Din fericire, niciunul dintre medicii şi asitentele care lucrează la Spitalul Feteşti nu au fost depistate pozitiv la testul pentru COVID-19.

Lucrările se încheie în 2021

Spitalul din Feteşti, unitate medicală care deserveşte 100.000 de persoane, a fost una dintre primele investiţii demarate în judeţul Ialomiţa, imediat după Revoluţie. Deşi, conform planurilor iniţiale, construcţia ar fi trebuit finalizată integral la mijlocul anilor 1990, recepţia lucrărilor a fost efectuată abia în anul 2011, adică după aproximativ două decenii. În tot acest timp, şantierul unităţii medicale de la Feteşti a înghiţit 10 milioane de euro, cu aproximativ 80% mai mulţi bani decât se preconiza.

În iunie 2019t, autorităţile locale au semnat contractul de finanţare pentru proiectul ce vizează reabilitarea şi dotarea cu aparatură medicală a Ambulatoriului Spitalului Municipal «Anghel Saligny» din oraş. Perioada de implementare este de 38 de luni. Proiectul se va încheia pe data de 31 ianuarie 2021. Este un proiect deosebit, atât pentru locuitorii municipiului Feteşti, cât şi pentru comunităţile din vecinătatea municipiului. Ne bucurăm foarte mult de faptul că primim sprijin din partea Uniunii Europene pentru realizarea sa, chiar dacă la început au fost multe voci care păreau neîncrezătoare cu privire la succesul acestui proiect. Mulţumim şi partenerilor noştri din cadrul ADR Sud-Muntenia, pentru că ne-au fost alături şi ne-au oferit şansa de a beneficia de fondurile europene!“ spunea la acea dată Sorin Gafiţoi, primarul municipiului Feteşti.

700.000 de lei, ajutor pentru spital

Pentru a veni în sprijinul spitalelor din Bărăgan, pe 22 martie,consilierii judeţeni prezenţi au aprobat asocierea cu municipiile Feteşti, Urziceni şi Ţăndărei în vederea finanţării în comun a dotării spitalelor din subordinea consiliilor locale cu echipamente medicale necesare creşterii capacităţii de intervenţie în prevenirea combaterii infecţiei cu (...) COVID-19. Printre echipamen¬tele care urmează să fie achiziţionate se numără 5 aparate de ventilaţie mecanică, monitoare pentru funcţii vitale, termometre non-contact şi un container dotat cu WC, duş şi boiler. Din cauza situaţiei provocate de noul coronavirus, riscul ca aceste echipamente să nu fie achiziţionate rămâne unul ridicat.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite