Incursiune în cea mai veche staţie meteo din Bărăgan. Meteorolog: „Oamenii mă opreau pe stradă şi mă întrebau cum o să fie afară. Era amuzant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 96 de ani, la Griviţa, în judeţul Ialomiţa, era dată în funcţiune prima staţie meteo din Bărăgan. Staţia funcţionează şi astăzi, iar până anul trecut realiza prognoze cu aceleaşi aparate cu care a fost dotată în anul în care a fost inaugurată.

Potrivit datelor, prima staţie de meteorologie din Bărăgan a fost inaugurată la Griviţa, în judeţul Ialomiţa. În anul 1920, la şcoala din localitate, o sală de clasă a fost transformată în spaţiu pentru colectarea datelor legate de starea vremii. De atunci şi până în anul 1959, staţia a funcţionat la primărie, o vreme în Slobozia, iar apoi s-a mutat definitiv la marginea satului, într-un imobil special amenajat colectării de date pentru prognozele meteorologice. 

În drum spre staţia meteo 

Staţia meteo din Griviţa se află în mijlocul unui câmp, la marginea localităţii. Cel mai uşor se ajunge aici pe strada pe care se află şi primăria. După instituţie asfaltul se pierde, iar drumul de pământ duce fix în poarta staţiei. Îngrădită cu garduri de fier, staţia meteo arată ca o curte de oameni gospodari, îngrijită corespunzător. Cei patru tehnicieni care-şi desfăşoară activitatea întreţin pământul cu diverse culturi, ca să nu-l lase pârloagă. Doi dintre ei sunt Florentina şi Mihail Iacob, tehnicieni şcoliţi la Arad, şi repartizaţi în praful Bărăganului de la staţia meteo Cheia. 

image

„Când am venit, nici nu ştiam unde ajung. Şi m-am speriat, că aici bătea vântul de dimineaţă până seara. La noi, Cheia e între munţi, nu bate vântul. E frumos şi bine de trăit... Dar aici mi-a fost greu la început însă de aproape 30 de ani de când locuiesc aici m-am adaptat condiţiilor”, povesteşte Florentina Iacob. 

image

Aparate vechi, dar funcţionale 

Cea mai veche staţie meteo din Bărăgan a primit fonduri pentru retehnologizare abia în urmă cu un an, când a fost echipată cu o serie de aparate digitale care înregistrează toţi parametrii şi pe urmă îi transmit către un calculator. Până la momentul retehnologizării, unitatea a funcţionat cu aceleaşi aparate vechi cu care a fost dotat la înfiinţare. Unele dintre ele le sunt de ajutor tehnicienilor şi astăzi. În camera unde se primesc datele despre temperatura de afară, viteza vântului sau nivelul umidităţii din aer stau la loc de cinste un barometru şi un barograf. Sunt ruseşti şi încă mai funcţionează. 

image

„Măsurăm toţi parametrii posibili. Temperatură, presiune, vizibilitate, nori, precipitaţii, viteza vântului, punctul de rouă.. Punctul de rouă este un indicator care se măsoară în funcţie de temperatură şi de umezeală. Iar cele două aparate, chiar dacă sunt vechi sunt destul de bune şi funcţionează şi acum” mai spune Florentina Iacob. 

„Mă întrebau oamenii cum o să fie vremea”

De peste 30 de ani de când lucrează la staţia meteo din Griviţa, Mihail Iacob ştie ceas toate aspectele legate de vreme. La început, în primii ani de activitate, tehnicianul meteorolog susţine că toţi oamenii pe care-i întâlnea în drum spre serviciu îl întrebau cum va fi vremea. „Oamenii erau curioşi să afle cum va fi vremea şi mă opreau pe stradă să mă întrebe despre asta. Era amuzat! Acum, de când cu televizorul, nu mai primesc astfel de întrebări”, susţine bărbatul. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite