Ialomiţa, pe primele locuri în ţară la culturi calamitate. Seceta a distrus 103.000 hectare agricole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seceta a ars câmpurile din Bărăgan FOTO Facebook/PSD Ialomiţa
Seceta a ars câmpurile din Bărăgan FOTO Facebook/PSD Ialomiţa

Ialomiţa se află pe primele locuri din ţară în ceea ce priveşte pagubele provocate de seceta severă. Din cele peste 140.000 de hectare cultivate, 103.000 au fost compromise în proporţie de 100%. Fermierii vor primi despăgubiri până pe 30 iulie.

La nivel naţional, comisiile de evaluare au întocmit până în prezent procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pe o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamna anului trecut, a anunţat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. "La această oră avem centralizate procese verbale de constatare întocmite de către comisiile evaluare pe o suprafaţă totală de 1,3 milioane hectare din cel 2,9 milioane care au însămânţate în toamnă. Judeţele cele mai calamitate sunt: Constanţa, cu 329.000 hectare, Tulcea cu 122.000 hectare, Botoşani -105.000 hectare, Ialomiţa - 103.000 hectare, Timiş - 75.000 de hectare şi Buzău, cu 69.000 de hectare", a precizat Oros.

El a atras din nou atenţia asupra raportărilor făcute de fermieri, făcând apel la corectitudinea şi buna credinţă a acestora, dar şi la vigilenţa celor din comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor, astfel încât "banii să ajungă în mod corect la cei care au suferit aceste pagube din cauza secetei".

"Ce am observat şi am atras atenţia şi acum două săptămâni şi iarăşi atrag atenţia şi facem apel la buna credinţă şi la corectitudinea fermierilor atunci când raportează suprafeţele calamitate, la buna credinţă şi vigilenţa celor din comisii de constatarea şi evaluare a pagubelor, pentru ca banii să ajungă în mod corect, în mod onest, la cei care au suferit aceste pagube, iar modalitatea de despăgubire să fie cât mai obiectivă. Sunt diferenţe semnificative între judeţe vecine cu regim de relief şi regim de precipitaţii asemănător, diferenţe foarte mari", a precizat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a venit în Bărăgan

În cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu fermierii din zona de est a judeţului Ialomiţa, la sfârşitul lunii mai, ministrul Agriculturii, a dat asigurări că vor fi oferite despăgubiri pentru toate suprafeţele compromise. «În ţară sunt aproximativ 2,9 milioane de hectare care au fost însămânţate, din care 1,4 milioane sunt calamitate într-un procent de peste 40%. Până în 15 iunie vom avea o sinteză a situaţiei din fiecare judeţ, iar după această dată vor fi acordate şi despăgubiri, în fiecare judeţ, pentru fiecare fermier. Nu putem însă să avansăm sume la momentul de faţă, însă ele vor exista!», a spus Adrian Oros.

Valori scăzute de apă în sol

Conform prognozei agrometeorologice emise de ANM, valabilă până pe 11 iunie, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură.

În nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, izolat în nord-vestul şi sud-vestul Munteniei, nord-estul Transilvaniei şi nordul Maramureşului, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

În cultura neirigată de porumb, pe profilul de sol 0-50 cm, seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Crişana, Banat, estul, local nordul, sudul şi sud-vestul Munteniei, estul, centrul şi sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat vestul, nordul şi estul Moldovei. În Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul, local în centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Moldovei, izolat nord-estul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite