DSVSA Ialomiţa eliberează aprobări temporare pentru sacrificarea mieilor
0Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimnetelor Ialomiţa informează crescătorii de ovine că în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale pot solicita aprobarea temporară a unui spaţiu destinat exclusiv scrificării mieilor din exploataţia proprie.
În acest sens, cei interesaţi trebuie să asigure facilităţi care să respecte regulile generale şi speciale de igienă, cerinţele privind bunăstarea animalelor şi eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranţa cărnii şi a organelor.
Prin urmare, în cazul sacrificării mieilor în aceste spaţii amenajate temporar, se vor avea în vedere următoarele: respectarea regulilor generale şi specifice de igienă; controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial; respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării; efectuarea examenului post-mortem al cărnii şi organelor de către un medic veterinar oficial;
eliminarea subproduselor ce nu sunt destinate consumului uman conform cu prevederile legale.
Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor proveniţi din exploataţia proprie în spaţiul amenajat temporar la nivelul exploataţiei, nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranta alimentelor, ci va fi comercializată doar către consumatorii finali.
"Dorim să precizăm că nu este permis accesul consumatorilor finali în interiorul exploataţiei şi al spaţiului temporar de sacrificare. În acest sens, proprietarul trebuie să asigure condiţiile corespunzătoare pentru comercializarea cărnii de miel.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimnetelor Ialomiţa face un apel către consumatori şi îi roagă să achiziţioneze carne de miel doar din spaţii şi unităţi supuse controlului sanitar veterinar. Totodată vine în sprijinul acestora şi prezintă principalele caracteristici organoleptice ale cărnii de miel refrigerate : suprafaţa cu peliculă uscată, de culoare roz-roşie, pe secţiune uşor umedă, la atingerea cu degetul existand senzaţia de rece fără a se lipi; consistenţa este fermă, elastică, depresiunile formate la apăsarea cu degetul revin repede şi complet; mirosul este plăcut, caracteristic speciei; grăsimea este albă sfărâmicioasă", au anunţat reprezentanţii DSVSA Ialomiţa.
Vă mai recomandăm şi:
Educaţia „gratuită“ din România a explodat în pandemie. Top trei costuri